Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig å puste innimellom, hva kan det skyldes?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, i rundt fire år har jeg hatt problemer med og puste innimellom. Det føles ut som om jeg ikke får puste ordentlig, og at jeg får bare rett og slett ikke får til å puste. Jeg får liksom ikke nok luft i lungene, og det er veldig ekkelt. Vennene mine har klaget på at jeg puster tungt, men jeg merker det ikke selv. Da jeg først merket det, fikk jeg det nesten hver dag, men nå skjer det bare innimellom. Jeg begynte og merke dette en liten stund etter at faren min gikk bort, kan det ha noe med det og gjøre? Jeg kjenner det på det verste når jeg tenker på han, men noen ganger kan jeg bare plutselig få det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Det høres ikke godt ut å ha problemer med pusten. Det er ikke så lett for oss på Ung å si helt sikkert hva dette kan være siden vi ikke kan undersøke deg eller stille deg spørsmål som kan gi oss et svar.

Hvis du plutselig får tung pust når du tenker på noe som er vanskelig, så er det mindre sannsynlig at det er noe galt fysisk. Da kan det være angst som gir slike plager. Angst er veldig vanlig, og kan være utrolig skummelt. Noen kan få kraftige panikkanfall hvor de får problemer med å puste, hjerte kan gå fort, det kan stramme i brystet og man kan bli svimmel og føle seg uvel. Ofte puster man alt for raskt slik at man puster ut mer CO2 enn det som er bra for kroppen. Dette kalles å hyperventilere, og det kan da virke som om man puster litt for tungt. 

Hvis du får tungpust når du anstrenger deg, ler mye, er på stallen, besøker dyr eller gjør noe annet som kan trigge en allergi kan det være astma. Da vil legen se dette på en del målinger og undersøkelser. Legen vil undersøke deg og snakke med deg for å se nærmere på dette.  

Det kan uansett være fint å få snakket med noen om disse plagene. Det er også fint å få snakket om hvordan du har det etter at pappaen din gikk bort. Snakk med legen din i første omgang så får du hjelp til å sortere om dette kan være problemer med lungen eller om det kan være fordi du tenker på noe vanskelig. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Ungdom som har opplevd sorg

Trist jente (colourbox.com)

Her finner du eksempler på flere situasjoner der man kan oppleve sorg. Ungdom har kommentert hvordan de har opplevd å takle dette.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse