Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 20 år som sliter mye med blemmer i munnen. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 20 år som sliter mye med blemmer i munnen. Mistenkte at dette kunne være munnskold, men jeg er usikker på dette da blemmene hverken er røde eller gulaktige. De forsvinner også i løpet av et par dager og ikke etter 10-14 dager som munnskold har en tendens til å gjøre. Blemmene er helt gjennomsiktige med klar væske innvendig. De er runde og harde, opptrer ofte flere samtidig og området der de befinner seg er pulserende. Som nevnt forsvinner de ganske raskt, men det oppstår nye på kort tid. Dette er svært plagsomt og ubehagelig. Vet dere hva dette kan være eller hva årsaken bak disse blemmene er? Ellers er jeg frisk og har ingen allergier. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Huff, dette hørtes plagsomt ut for deg. Det kan være flere grunner til at man får blemmer i munnen. After og herpes simplex er de vanligste. Yt fra det du beskriver, vil jeg tro at dette er after selv om dine forsvinner etter kun noen få dager. 

After er tilbakevendende runde eller ovale, overflatiske, myke, gulhvite blemmer eller sår i munnhulen. Sårene er som regel 2-8 mm i diameter, og de tilheler i løpet av 10-14 dager. De er skarpt avgrenset, dekket av en hvit-gul hinne og omgitt av en hissig rød sone. I begynnelsen er sårene ømme, deretter blir det direkte smertefullt når sårene berøres under spising, tannpuss o.l. Mange opplever gjentatte episoder, med dager til måneder mellom episodene. 

Behandling.

Hensikten med eventuell behandling er å lindre plagene. Det finnes dessverre ingen effektiv kur. Det anbefales å slutte med tannkrem som inneholder detergenter (oppløsningsmidler). Det anbefales at du bør bruke en fluortannkrem uten laurylsulfat eller andre sterke detergenter (f.eks. Zendium, Denivit og SiKo).

Unngå hard tannkost. Vær forsiktig med inntak av sure drikker (f.eks. brus eller fruktjuice) og hard mat som kan lage rifter i munnslimhinnen.

Lokalbehandling med salve som inneholder kortison kan hjelpe. Slik salve markedsføres ikke i Norge (Kenacort-A munnsalve var tidligere godkjent). Du kan også få resept på lokalbedøvende gel (Xylocain gel) som kan smøres på sårene, men heller ikke her er effekten overbevisende. Skylling med vanlig munnskyllevann som inneholder klorhexidin, kan muligens forkorte forløpet av plagene noe.

Et preparat som heter Oralmedic kan fås uten resept på apotek. Det inneholder blant annet svovelsyre, og svir kraftig ved påføring. Det danner seg raskt en hinne utenpå såret, og smerten gir seg. Dette preparatet kan forkorte varighet av plagene. Aftamed er et preparat bestående av blant annet hyaluronsyre. Disse preparatene «forsegler» aften, og har på denne måten en smertelindrende effekt, men påvirker i liten grad forløpet

I sjeldne tilfeller med svært plagsomme symptomer kan man benytte glukokortikoider (kortison) i tablettform.

Når du har blemmer eller sår i munnen som varer mer enn 1-2 uker, bør du uansett kontakte lege, eller tannlege for å utelukke at det er en underliggende sykdom som er årsaken til blemmene dine. De kan også henvise deg videre til spesialist så du kan få behandling.

Kilde: nhi.no og lommelegen

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Tannlege - pris og timebestilling

Tannlege (colourbox.com)

Tannlegetimer er gratis til du fyller 19 år. Deretter betaler du 25 prosent av prisen frem til du blir 21.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse