Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvordan blir det hvis jeg blir innlagt over lengre tid? Må jeg ta et friår?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg har et problem. Jeg går vg2 nå. Jeg har en spiseforstyrrelse (atypisk anoreksi). Er 170 og vekta ligger på rundt 56-57 (den går ennå ned). Jeg klarer ikke begynne å spise igjen som jeg skal, jeg bare klarer ikke tanken på mat. Dette er noe jeg jobber hardt med. Jeg har hørt mange nevne innleggelse (noe jeg selv mener IKKE er nødvendig fordi jeg er ikke så syk). Men hva vil skje om jeg blir innlagt nå over lengere tid. Jeg skal jo ta påbygg, og jeg vil gjerne fullføret året med mine venner. Hvordan blir det hvis jeg blir innlagt nå over lengere tid? Må jeg ta et friår? Vet ikke om de rundt mener at jeg skal bli innlagt (foreldre og bup osv.) eller om det bare er en tanke. Men det skremmer meg fordi jeg vil gjerne fullføre VGs så fort som mulig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk som skriver til oss i ung.no.

Jeg håper virkelig du tar imot all hjelp du får. Hovedmålet med behandlingen nå er at du får et bedre forhold til deg selv, vekt og kropp OG du må begynne å spise som du er anbefalt. Du skriver at du gjerne vil fullføre vgs så fort som mulig, da er det viktig at du ikke går mer ned i vekt og ikke skaper ennå mer bekymring for helsen din og må innlegges.

Ved innleggelser for spiseforstyrrelser, så forsøkes det å tilrettelegges så godt som mulig for den enkelte pasient. Det kommer jo an på varighet på innleggelsen. Er det snakk om en kortvarig innleggelse, så kan hjem og skole lage egne avtaler om hvordan skolegangen skal være i en gitt periode. Det er viktig å gå i dialog med skolen og se på hva du eventuelt kan gjøre på egenhånd uten å delta i undervisningen på skolen. Jeg kjenner også til at en kan få tilbud om undervisning på sykehuset. Hvordan det er ved ditt lokale sykehus, kan du jo undersøke ved å snakke med behandleren din. For noen er det best å ta et friår, der en fokuserer på å jobbe med spiseforstyrrelsen sin og bli frisk. 

Jeg vil sterkt anbefale deg å snakke med behandleren din om disse spørsmålene du har og forhåpentligvis kan du få gode svar som gjør deg ennå mer motivert og klar for å bli frisk igjen!

Jeg legger ved noen artikler, som jeg synes du skal ta en titt på!

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesøster eller fastlege.

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse