Hopp til hovedinnholdet

Jeg klør veldig mye i underlivet og av og til svir det når jeg tisser. Jeg har også veldig mye utflod og lurer på om dette er farlig?  

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg klør veldig mye i underlivet og av og til svir det når jeg tisser. Jeg har veldig mye utflod og lurer på om dette er farlig? Fastlegen orke aldri ta meg på alvor og hjelper ikke å snakke med. Er dette farlig eller normalt? Burde jeg skjekke meg for kjønnssykdommer/sopp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Kløe i underlivet kan indikere soppinfeksjon. 

Merker du at det klør inne i skjeden, at den føles sår og kanskje rødhet rundt skjedeåpningen og utfloden din endrer seg til å bli mer hvit og klumpete, har du mest sannsynlig fått en soppinfeksjon. Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men oppstår ofte i forbindelse med ny partner eller hyppige samleier i en periode. Sopp kan også ha andre årsaker som for eksempel antibiotikakur, overdreven vasking og bruk av sterke såper, skylling av skjeden (strengt forbudt!), barbering (der barberskum kommer inn i skjeden), stress osv.  Du kan kjøpe stikkpille (engangsbehandling uten resept fra lege) på apoteket og behandle deg selv for soppinfeksjon.

Ubehag, sårhet, tørrhet og kløe kan også oppstå hvis du er smittet av en seksuelt overførbar infeksjon eller har andre ubalanser i skjedefloraen. Ved vedvarende ubehaget eller problemene kan det være grunn til å oppsøke lege for en gynekologisk undersøkelse. (Anbefaler å lese vedlagt artikkel om utflod) Har du hat ubeskyttet sex vil jeg anbefale å få tatt test på kjønnssykdom. Om legen din ikke tar deg alvorlig kan du oppsøke helsestasjon for ungdom eller annen lege og teste deg der.

Svie ved vannlatning kan noen ganger bety at du kan ha en urinveisinfeksjon. Da kan du levere en urinprøve på legekontoret og få den sjekket. Anbefaler at du tar prøve av morgenurin etter at du først har dusjet og skyllet deg nedentil (med rent lunkent vann). Er det for mye bakterier i urinen vil legen gi deg antibiotika som behandling. Ellers kan det hjelpe å drikke mye for å kurere en begynnende urinveisinfeksjon

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om trafikkregler?

Er det lov å snakke i mobiltelefonen mens du kjører bil?