Hopp til hovedinnholdet

I det siste har jeg hatt det ganske tøft. Jeg sliter med tvangstanker hver eneste dag, går med denne følelsen hver dag uten grunn. Jeg har begynt å mislike kroppen min. Jeg føler meg feit og stygg. De i klassen tror jeg er sint, men jeg er ikke sint, jeg er bare sliten, fysisk og psykisk. Folk forteller at jeg ser syk ut, mange tror jeg har en spiseforrestyrelse. Jeg har ingen spiseforrestyrrelse, jeg prøver bare og miste vekt fordi de tre andre jentene i klassen er mye tynnere enn meg jeg vil ikke være den feite. Jeg tør ikke snakke om problemene mine. Hva gjør jeg? Hvem kan jeg snakke med? Om jeg går til helsesøster, kommer de til å fortelle foreldrene mine? Er det normalt å veie 60kg når jeg er 1.64? Eller bør jeg slanke meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. I det siste har jeg hatt det ganske tøft. Jeg sliter med tvangstanker hver eneste dag, føler meg trist og selvfølgelig føler alle seg trist innimellom, men går med denne følelsen hver dag og mange ganger uten grunn. Jeg har begynt å mislike kroppen min skikkelig også. Jeg føler meg feit og stygg. De i klassen tror jeg er sint og ignorerer meg, men jeg er ikke sint, jeg er bare sliten. Jeg føler meg sliten fysisk og psykisk. Folk forteller meg at jeg ser syk ut og mange tror jeg har en spiseforrestyrelse. Jeg har ingen spiseforrestyrrelse engang, jeg prøver bare og miste vekt fordi de tre andre jentene i klassen er mye tynnere enn meg og jeg vil ikke være den feite. Jeg tør ikke snakke om problemene mine, ihvertfall ikke enda, for jeg vil ikke at de skal tro jeg er en freak med masse problemer. Hva gjør jeg? Hvem kan jeg snakke med? Om jeg går til helsesøster, kommer de til å fortelle foreldrene mine? Og er det normalt å veie 60kg når jeg er 1.64? Eller bør jeg slanke meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Du kan trygt snakke med helsesøster. Du er 16 år så hun har taushetsplikt i forhold til deg. Det du skal være klar over er at, forteller du noe om overgrep eller mishandling må helsesøster fortelle det videre. Idin alder er det barnevernet som får informasjonen. Det er det samme hvem du snakker med i hjelpeapparatet. Det er ikke for å lage vansker for deg, men for å få slutt på det du eventuelt er utsatt for. Alt annet er taushetsbelagt. .
Vekten din. Det å regne ut din KMI er litt forskellig fra voksene.Du  føller et skjema for barn/ ungdom. Iso,Kmi. Der har du en  KMI på 22.3 det er en normalvekt i din alder. Det er ikke nødvendig å endre på matinntaket.
Dersom du ikke har lyst til å snakke med helsesøster å skolen kan du benytte deg av helsestasjon for ungdom. De har samme taushetsplikte som alle andre i hjelpetjenestene. Forsøk å snakke med en på helsestasjon for ungdom eller helsesøster. Det kan være godt å få fortalt til noen som ikke kjenner deg alt for godt hvordan du har det. På begge stedene kan de hjelpe deg videre til fastlegen eller P.P.Tjenesten for videregående opplæring dersom du ønsker det. 
Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med, se om de er nyttige.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse