Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hvite prikker i underlivet og symptomer som minner om soppinfeksjon. I skjeden har jeg ingen åpning, bare en hinne - bør jeg bestille time til legen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en del spørsmål. Jeg har hvite prikker i underlivet som ligner litt på "cottage cheese". Jeg søkte det opp og da kom det opp soppinfeksjon. Alle symptomene på nettet stemte med mine plager. Og det har vart i over et år. Jeg gikk til apoteket og fikk krem og kapsel. Det har ikke hjulpet. Kapselen skulle inn i skjeden. Der har jeg ingen åpning i det hele tatt. Bare en hinne. Det har jeg også søkt opp og da kom det opp vaginal agenesi. Kan man får barn med vaginal agenesi? Er det en operasjon man må ha da? Siden kapselen skulle inn der så tenkte jeg at soppinfeksjonen kanskje kom derfra? Hvis ikke, hvor kommer det fra og hvordan er det mulig å ha soppinfeksjon uten vaginal åpning?? Bør jeg bestille time hos legen nå? Fint om du svarer på alt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til ung.no. Soppinfeksjon kjennetegnes av hvit klumpete utflod og kløe/svie i underlivet. Hvis du har disse symptomene kan det være soppinfeksjon du har. Fortsett med behandlingen og ta kontakt med lege dersom det ikke hjelper.

Du forteller også at du ikke har noen åpning i skjeden. Hos noen jenter kan jomfruhinna dekke skjedeåpningen. Ca. 1 av 1000 piker er født med en jomfruhhinne som helt dekker skjedeåpningen - hymen imperforatum. Det betyr at de fleste har en åpning. Når du får din første mens vil en hinne som dekke hele åpningen medføre opphopning av blod i skjede og livmor. Hvis det skjer bør du ta kontakt med lege for undersøkelse og behandling. Inngrepet er lite ved at det lages åpning i jomfruhinnen. Etter dette vil tilstanden ikke føre til problemer med tanke på samleier, graviditeter eller fødsler.

Hvis blodet kommer ut når du får mensen må det være en åpnings selv om du ikke ser den. Du kan få soppinfeksjon selv om skjeden skulle være "lukket". 

 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse