Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Spørsmål ang HPV viruset.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, har hatt mye sex med ei jente nylig, vi har drivi på i ca 4 måneder, men i det siste har hun slitt med litt små smerter etter samleie, så hun gikk til gynekolog og fikk da svar om at hun har HPV-viruset, skal inn til flere sjekker senere, men lurte på hvordan jeg stiller meg til dette? Må jeg inn å sjekke meg? har det jo garantert pga høy smittefare. Finnes det noen hjelp mot det? Etter det jeg har lest er det ingen kur, men det går over av seg selv, ihvertfall hos gutta, fordel å vaksinere meg mot viruset? kan vi ha samleie fremover eller bør det unngås i det store å hele til vi er friskmeldt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er gode spørsmål du kommer med, rundt bekymring for hpv viruset. Hpv viruset er et veldig vanlig virus. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet HPV  i løpet av livet. Hos de aller fleste går HPV-infeksjonen over av seg selv i løpet av en to-års periode. 
De fleste vet ikke en gang om at  de er smittet fordi viruset hos de fleste ikke gir noen symptomer. Det er derfor også vanskelig å vite hvem du ble smittet  av eller når du ble smittet. Har du hatt andre partnere før henne, kan du allerede være smittet uten å vite det.

Når det gjelder testing er det ikke mulig å ta en blodprøve for å påvise om du har viruset. Dersom du ikke har synlige vorter, er det vanskelig å diagnostisere. Du kan allikevel gå ut i fra at du har smitten.
Du kan anse deg som smittet fordi viruset veldig smittsomt, men om du vil utvikle kjønnsvorter avhenger av hvilken type HPV hun er smittet med. Dersom det er type 16 eller 18 må hun følges opp nøye med tanke på kreftutvikling med mindre hun blir konisert. Er det andre typer kan det tenkes du utvikler kjønnsvorter, men dette kan behandles med kremer, pensling, laser, kirurgi eller frysing. HPV er svært vanlig, det er hundre typer av de og de fleste får ingen plager med dette.

Vaksine er noe jeg vil anbefale. Fra neste år vil HPV vaksinen også tilbys gratis til gutter fra 7. trinn. Dette vil ikke gjelde andre grupper, slik at du må selv betale kostnadene ved vaksinering dersom du ønsker å få tatt vaksinen. Hos menn kan HPV-infeksjon forårsake kreft i endetarm, penis, munn og svelg. Disse kreftformene skyldes i all hovedsak HPV-typene 16 og 18 som HPV-vaksiner beskytter mot.
Les mer om vaksinen her.

Dere kan fortsatt være seksuelt aktive, men det begrenser seg sikker naturlig siden hun får smerter ved samleie. Bruk av kondom reduserer risiko for smitte med 50-70 prosent, men siden HPV også kan smitte fra hud som ikke er dekket av kondomet, gir ikke kondom fullgod beskyttelse. Kondom beskytter imidlertid mot de fleste andre kjønnssykdommer.

Du kan gjerne gå inn på chatten til Sex og samfunn for å få mer informasjon om HPV. Eller ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor, eller din fastlege.
For vaksine kan du kontakte vaksinasjonskontor i din kommune eller din fastlege.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

HPV-vaksine mot livmorhalskreft

Vaksine i armen (icolourbox.com)

Du kan få vaksine og beskytte deg mot HPV og livmorhalskreft. Nå får også jenter som er født i 1991 eller senere tilbud om å få vaksine gratis om de ikke har fått det tidligere.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse