Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir redd og får puls hvis noen tar på meg uten at jeg vil det. Hjelp?

Annet 14 år
 

Spørsmål

Eg hater å bli tatt på, men har ingentig imot å ta på nokon andre, eller bli tatt på viss eg vet at det skjer. Dette er noko som har skjedd nylig, i begynnelsen av 8 klasse (eg går i 9 klasse). Eg trur det kan vere fordi då fikk eg venner som elsket å kile meg, uansett om eg sa stopp. Når nokon tar på meg ubedt bli eg redd, pulsen min går opp og eg fryser. Eg er usikker på kva eg skal gjøre, og kva som er galt. Hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke så rart at du ikke liker å bli tatt på hvis du har opplevd noe negativt med det. Det er ikke noe galt med deg. Du skriver at dine venner har kilet deg til tross for at du sa stopp. Det vil si at de har gått over grensene dine.

Du synes det er greit å ta på andre eller at andre tar på deg hvis du vet det og selv synes det er greit. Det sier meg at du har et naturlig forhold til fysisk kontakt. Det er ingen som liker å bli tatt på hvis man selv ikke vil. Du har kanskje blitt ekstra var for det etter at du har opplevd negative hendelser.

Jeg vil anbefale å si tydelig i fra hvis noen tar på deg og du ikke ønsker det. Det er din kropp og det er du som bestemmer. Vær bestemt, klar og tydelig. 

Jo mer du erfarer at det er du som har kontrollen og det er du som bestemmer, jo større sjanse er det for at klarer å slappe av. 

Anbefaler deg å lese artikklene jeg har lagt ved svaret. 

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse