Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg ønsker å få anoreksi for da blir jeg tynn.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jente på 15 år. Jeg ønsker å få anoreksi for da blir jeg tynn. Jeg er den eneste jenta i klassen som ikke er tynn. Å derfor ønsker jeg å gå ned i vekt. Jeg vil ha anoreksi for da kan jeg føle meg bedre ettersom jeg går ned i vekt. Kan dere vær så snill å si hvordan jeg kan få anoreksi eller gå noen kilo ned i vekt? Jeg hater kroppen min, jeg liker den ikke. Jeg er misfornøyd. Hver gang ser jeg i speilet å gråter over hvor mye jeg hater den. Jeg sier til meg «la meg få anoreksi eller la meg gå ned k vekt» for da vil alt bli så mye bedre. Jeg spiser mye mindre nå enn det jeg gjorde før.

Besvart 12.01.2018 18:43
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år!

Jeg blir bekymret når du skriver at du ønsker å få anoreksi. Anoreksi er en tilstand der man er alvorlig undervektig, og det skader kroppen. 

Det er dessverre mange ungdommer som strever med å akseptere kroppen sin slik den er. Det skjer mange ting med kroppen i puberteten. Dette er ting som skal skje, det er en del av utviklingen. For jenter så innebærer det blant annet at man får pupper og mer underhudsfett på mage, hofter og lår. 

Du har mange tanker om at du ikke ser bra nok ut eller er tynn nok. Slik jeg forstår det så har disse tankene satt seg veldig fast hos deg. De er så sterke at du er helt overbevist om at alle de andre jentene i klassen er tynnere enn deg. Det er vanskelig å snu disse tankene igjen når de har satt seg så fast. Det trenger du hjelp til. 

Jeg kan ikke si hvordan du skal få anoreksi. Jeg kan heller ikke si hvordan du skal gå ned i vekt når jeg ikke vet hva du veier fra før. Hvis du er helt normalvektig så skal du ikke slanke deg. Kroppen og hjernen din er i stor utvikling nå og du trenger nok og riktig næring. 

For å holde vekten stabil er det viktig å spise sunt og riktig mengde, i tillegg til å være i nok aktivitet. Det å hoppe over måltider eller la være å spise er ikke bra for deg. 

Jeg synes du skal snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom som strever med å akseptere kroppen sin, og med ungdom som strever med mat. Kanskje hjelper det deg ved å sette ord på alt til noen. 

Ikke gå alene med de vanskelige tankene. Snakk med noen slik at du kan få det bedre! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse