Hopp til hovedinnholdet

Leamus/rykninger i øyet. 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt som er nokså gjennomsnittlig, men i det siste har jeg hatt problemer med leamus i det høyre øyet, dette har foregått hele uke 2 pluss litt til, det skjer ca hvert 10. Minutt, er det farlig at det skjer så ofte over tid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Små rykninger, ofte kalt leamus, er ganske vanlige å ha. Mange opplever dette spesielt ved øynene. Dette kan ha flere årsaker. Men som regel er det ufarlig. 

Nervesystemet vårt er hele tiden «på. Det består av to deler; en del som skal vedlikeholde og sørge for at kroppen er stabil. Den andre delen skal slå inn ved aktiviteter, når vi trener eller trenger ekstra energi (ved eksamener, farer osv). 

Hvis den «aktive» delen blir for aktivert, kan en oppleve rykninger. Dette kan skje hvis en er sliten, stresset, ved psykiske belastninger. Det kan også forekomme ved lite søvn eller mat, eller for mye energidrikker eller alkohol. 

Så fins det selvsagt sykdommer som kan gi rykninger. Men da ser man helst andre tegn til sykdom også, og det går ikke over. 

Siden slike ryktninger i øyet er så vanlig og det har vart i så kort tid hos deg, tenker jeg at du kan se dette an litt til. Men går det ikke over, eller det blir veldig plagsomt, bør du gå til fastlegen din for en sjekk. 

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse