Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye usunt må man spise for å få diabetes?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei: jeg lurer på hvor mye usunt man må spise før man kan få diabetes? For i dag så var jeg litt usunn men har vært værre før.. jeg spiste 1 smultring 1/4 kanelbolle 1 cookie 4 glass brus og 3 stykker med pizza ( ikke bursdag). Men jeg akte etterpå og da løp jeg opp bakken vær gang jeg hadde sklidd ned og det var mange ganger. Så ja hvor stor er sjangsen for å få diabetes? Og hvor mye usunn mat må mann spise for å få diabetes?+ elsker nettsiden deres og skal ha godtestopp i 3 måneder<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender spørsmål til ung.no.

Først vil jeg si at det er flott å høre at du tenker på helsa di. Det er lurt å være klar over at hvordan man lever har betydning for fremtidig helse og sykdom, samtidig som man ikke bekymre seg for mye for dette når man er ungdom.

Heldigvis er det sånn at mange sykdommer kan man ikke styre selv om man får eller ikke. Når det kommer til diabetes, så er det sånn at vi har to typer av denne sykdommen:

Diabetes type 1 er noe som er medfødt og det har ikke noe med kosthold eller trening å gjøre. Denne sykdommen kan hvem som helst få, uansett hvor god helse man har, og de fleste får det som barn. Men heldigvis er det en veldig sjelden sykdom å få.

Diabetes type 2 er mye vanligere, og dette er en sykdom man før bare så hos gamle mennesker (man kalte det 'gammelmannsdiabetes'). I dag er det også unge mennesker som får diabetes type 2, og vi kaller det derfor ikke 'gammelmannsdiabetes' lenger. Den viktigste årsaken til diabetes type 2 er overvekt og fedme. Selv om man spiser veldig usunt, er det liten sjanse for å få diabetes type 2 så lenge man ikke er overvektig samtidig. Årsaken til at flere og flere unge får denne sykdommen nå, sammenliknet med før i tiden, er at mange ungdommer er veldig overvektige (det var ikke så vanlig før). I tillegg til overvekt er også arv (gener) noe som har betydning for om man får sykdommen. Hvis man har foreldre eller besteforeldre med diabetes type 2, er det større sjanse for at man får det selv. Men man må allikevel være overvektig og spise veldig usunt og trene lite.

Det er også sånn at selv om man er overvektig, tar det mange år å utvikle diabetes. Er man veldig usunn én dag, eller noen dager på rad, får man ikke diabetes. Man må være det nesten hver dag i mange måneder OG være overvektig. 

Du trenger derfor ikke bekymre deg for å få diabetes, så fremt du har en normal vekt. Men det er allikevel viktig at du tenker litt på hva du spiser, at du spiser en del grønnsaker og ikke spiser godteri og kaker hver dag. Hvis du spiser veldig usunt hver dag og ikke trener kan du bli overvektig, og som sagt kan overvektige få sykdommen.

Det er flott å høre at du er ute og aker og løper opp bakkene, fortsett med det! Vi anbefaler at man er i aktivitet i minimum 30 minutter hver dag, og aking er en kjempefin aktivitet! 

Det er også fint å høre at du tenker å spise mindre godteri fremover. Det er ikke sånn at man må kutte det helt ut for å være sunn og flink, hvis man klarer å spise godteri bare én dag i uka, er det kjempebra og ikke farlig i det hele tatt.

Håper du fikk svar på spørsmålet ditt, og ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diabetes?

Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Les mer

Kosthold med diabetes type 1

Diabetes type 1 (colourbox.com)

Diabetes type 1 lever man med hele livet, derfor er det viktig at man blir trygg og fortrolig med sin egen situasjon. Riktig kosthold er viktig for å mestre sykdommen. I denne artikkelen gir ernæringsfysiologen tips for type 1-diabetikere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse