Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er jeg så sinnsykt sliten og har dårlig matlyst?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er så sliten etter at jeg kommer hjem fra skolen at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre meg. Har vondt i ryggen, skuldrene og nakken, og er ekstremt søvnig. Det er rart, siden jeg sitter bare på lesesalen og leser for meg selv. Er også ekstremt trøtt om morgenen og har kjempe vanskeligheter med å komme meg opp. Jeg har vært hos legen og tatt blodprøver, men det er ingenting gale. Jeg tar vitaminer og tran hver eneste dag, spiser regelmessig og drikker vann. Jeg er ikke så fysisk aktiv siden jeg er sliten hele tiden, men går til og fra skolen hver dag som tilsammen blir rundt 80 min. Det eneste jeg kan tenke meg som er årsaken til at jeg er sliten er kanskje at humøret ikke er på topp, men så igjen har jeg hatt det slik som dette siden vg1. Hvorfor er jeg så sinnssykt sliten? Jeg har ikke vondt noen andre steder på kroppen, har ikke hodepine eller magesmerter eller lignende. Tror ikke jeg er allergisk mot noe heller. Har også jevnt over veldig dårlig matlyst.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er bekymret og lurer på hva som kan feile deg om du er så sliten og har de plagene du beskriver. Men det er bra at du har vært hos legen for en undersøkelse.

Samtidig forstår jeg at du synes det er vanskelig om legen ikke finner ut hva som kan være årsaken til din slitenhet. Noen ganger kan det være vanskelig å finne ut hva som kan være årsaken til hvorfor en en er sliten. Og det kan være flere årsaker på en gang som gjør at en føler seg på den måten du beskriver. Og du er ikke alene om å ha det slik du beskriver. Derfor har vi laget en artikkel om dette som jeg anbefaler deg å lese.

Det er dessverre ikke mulig for meg å si eksakt hva som kan være årsaken til hvorfor du er sliten. Men jeg vil anbefale deg å ta en prat med noen som, sammen med deg, kan gå grundig i gjennom vanene dine med hensyn til søvn, kosthold og aktivitet. I tillegg bør du snakke med noen om hva som gjør at du ikke opplever humøret ditt på topp. 

Jeg vil først og fremst anbefale deg å sørge for å spise bedre om du pga. liten matlyst ikke spiser nok mat. Husk at mye av energien en trenger kommer fra maten en spiser. Dessuten er det slik at matlysten øker om du spiser mer og riktig. Noen ganger må en spise fordi en vet at det er lurt, selv om en ikke har så lyst på mat. 

Det kan også være en ide å bli mer aktiv. Trening beskytter mot nedstemthet og øker energien, gir bedre søvn og matlyst. Dermed hjelper du deg selv til å komme inn i en mer positiv sirkel.

Jeg vil anbefale deg å sjekke ut om det finnes noen form for helsetjeneste for studenter på ditt studiested, eller om du kan benytte deg at helsestasjon for ungdom i ditt distrikt. Her kan du få snakke med helsesøster eller psykolog og sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre for å få det bedre.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse