Hopp til hovedinnholdet

Jente 13, 168 cm og veier 54 kg. Jeg lurte på om det er normal vekt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 168 cm, og veier 54 kg... jeg lurte på om det er normal vekt eller ikke? Hva er normalvekten for en 13 åring? Jeg er livredd for å bli bært av andre eller løftet opp, fordi jeg vil ikke at de skal kjenne hvor tung jeg er.. Jeg er bare redd for å være tjukk eller no, og vil vite om jeg burde gå ned i vekt eller ikke.. Tusen takk på forhånd❤️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Du har en helt normal vekt i forhold til alder, vekt og høyde. Det er svært viktig at du forstår at du ikke er tjukk! Du må ikke gå ned i vekt. Det kan være farlig.
Ungdom i dag kan oppleve et stort press på kropp og utseende. Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Hvis alle var like ville vi vært en gjeng med roboter som hadde nummer i stedet for navn. Folk kommer i alle forskjellige, fantastiske utgaver av seg selv! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.
Begynn å snakke deg selv opp og se den fine jenta du er!
Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede?
Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg, møter blikket til de man møter, viser omsorg og vennlighet.
Du kan snakke med helsesøster om dette. Ta med utskrift/skjermbilde av det du ha skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å forklare så mye. 
Vær stolt av deg selv og den du er!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse