Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å spise mat med mye kolesterol, sånn som egg?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Så jeg har en diskusjon med en kompis. Han mener at det å ha et stort inntak av mat med høyt kolesterol (spesielt egg) er skadelig for meg. Nå er det sånn at han har arvet kolesterolproblemer og jeg har ikke. Så er det slik at det er farlig for meg å spise mye egg? Spiser gjerne 4 egg om dagen (ikke alltid). Og hvordan er det for han som har problemer. Jeg har søkt opp og finner mye bevis for at det ikke er farlig, og at myten kommer fra dårlige utført forskning på 80-tallet. Han mener at han har rett og samme gjør jeg. Så hvem er det som egentlig har rett. Tar jeg feil?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Jeg skjønner at det kan bli diskusjon av dette. Og jeg kan starte med å si at på et generelt grunnlag ser det ikke ut til at man får økt kolesterol av å spise mat som inneholder kolesterol. Det er matens innhold av mettet fett som har størst betydning for hvor høyt kolesterol man får (blant annet).

Før trodde man at et kosthold med mye kolesterol, også økte kolesterolet. Og man gikk ut med råd om å ikke spise mer enn ett egg om dagen osv. Nå ser man at så lenge man ikke har hjertesykdom, eller er disponert for høyt kolesterol, vil det for de aller fleste gå helt fint å spise flere egg om dagen.

Kameraten din som har arvet kolesterolproblemer blir saken din en annen for, og der anbefaler man at man ikke spiser mer enn et par egg i uka. 

Enkelte personer som ikke har hjertesykdom eller problemer med kolesterolet, kan allikevel være ekstra sensitive for å få økt kolesterol av mat med mye kolesterol, slik som egg. Det finnes ingen gode tester for å undersøke det, men ingen trenger å spise 10 egg om dagen, for å si det sånn. Om du spiser fire egg om dagen av og til så går nok det helt fint, og så lenge du ikke har noe hjertesykdom i familien så skal du ikke bekymre deg for det heller. Det er uansett alltid lurt å ha et variert kosthold, og hva med å bytte ut et par egg med makrell i tomat? Da får du også det sunne fettet, i eggeplomme er det mettet fett som ikke er så bra for oss i store mengder.

Her er en artikkel som du kan lese om temaet.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

20 gode råd til sunn og billig mat

20 tips til sunn og billig mat (colourbox.com)

Her har du 20 tips til hvordan du kan gjøre sunne valg i butikken uten å blakke deg helt.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Få i deg riktig type fett

Bilde av kjøtt- og meieriprodukter og litt potetgull. (www.colourbox.com)

Kostholdet vårt må inneholde fett, men noe fett er sunnere å spise enn annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse