Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om pollenallergi. Og om lengre tid på eksamen grunnet allergi.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om det går an å plutselig bli pollenallergisk? Jeg har aldri vært allergisk mot noe før, men nå har jeg veldig rennende nese og nyser hele tiden. Selv om jeg snyter meg begynner jeg å snufse igjen etter kanskje 30 sekunder! Jeg kan også få litt tett nese så jeg må putste med munnen. Jeg hadde vondt i halsen for et par dager siden, og trodde først at det var derfor jeg er snufsete. Nå har det gått to dager siden jeg sluttet å ha vondt i halsen, og jeg har snufset i rundt tre dager. Det er ikke så mye tid, men det er veldig irriterende likevel (bl.a. på skolen). Forresten, kan jeg søke om forlenget tid ved eksamen eller er det for sent nå? (Hvis det viser seg at jeg er allergisk.) Jeg visste ikke noe om at jeg kunne være allergisk før nå, så jeg kunne jo ikke søke tidligere. Takk for hjelpen!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det går an å plutselig utvikle en allergi som man ikke har hatt før, f eks pollenallergi. Allergier kan både minske og øke, og det kan skifte HVA man er allergisk mot. 

Det kan jo høres ut som du kan ha pollenallergi (eller en type allergi), hvis du ikke har noen andre forklaringer på at du plutselig har blitt snufsete. Fagfolk sier at det dessverre skal være en «heftig» pollensesong i år (men dette avhenger selvsagt på hvor i landet du bor). 

Du bør uansett gå til lege med dette. Da kan du få vite hva som er årsaken til dette, og OM du har allergier. Hvis det skulle vise seg å være allergi, og du er mye plaget, kan kanskje legen skrive legeerklæring på dette (det må legen avgjøre i hvert enkelt tilfelle). Jeg vet ikke om det er for seint å levere erklæring her. Men siden dette i så fall er nyoppstarta sykdom (og det bør legen i så fall også skrive), så bør det går bra. Du kan ta dette opp med studieveileder på skolen din. 

Du bør altså snakke med fastlegen din. Alt godt og lykke til på eksamen!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Pollenallergi?

Jente nyser (www.colourbox.com)

Blir du sliten og slapp, tett i nesa og får kløe i øynene når våren kommer eller når det er deilig sommervær? Da kan det hende du har pollenallergi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse