Hopp til hovedinnholdet

Hårtap og mangel på vitamin, mineral og jern

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei eg er en gutt på 17år. Eg mister både hår på hodet og øyenbrynet. Føla eg har mistet hår på hodet siden eg var 12-13 men håret ser helt normalt ut, bortsett fra toppen som er litt tynt men det føla eg eg alltid hatt. Både mamma og pappa har problem med hårtap men det er mest sannsynlig på grunn av sjukdommer og stress, det ligger ikke i familien å miste hår og hvertfall ikke i en så ung alder. Mister hår på øyenbrynet og det er litt tynt der men tynt har det alltid vert. Har vert hos legen på grunn av hår tap i hodet. Legen tok en blodprøve og sa at det var på grunn av eg har vitamin, mineraler og jern mangel. Og hun trur ikke at eg er i fare til å miste hår. Men håravfall har selv ikke stoppet av vitamin, mineraler og jern tabletter. Og eg er stressa og lurer på om det tar litt tid før tablettene virker (har tatt det litt over en måned) eller hva skjer med meg.

Besvart 27.05.2018 22:02
 

Svar
Hei

Du forteller at du over lengre tid har hatt hårtap og at du har vært hos legen som har påvist mangel på vitamin, mineral og jern. Du har tatt tilskudd av disse stoffene i ca en måned, men er nå bekymret fordi dette ikke virker siden håravfallet ikke har stoppet. 

Håret vårt befinner seg alltid i én av to faser. Den ene fasen er en voksefase. Den andre fasen er en falle-ut-fase, der håret faller ut av seg selv, når det har nådd en viss lengde. Dersom mange hårstrå tilfeldigvis befinner seg i falle-ut-fasen samtidig, kan det virke som om man mister mye hår. Men dette er altså normalt, og håret vil vokse ut igjen av seg selv.

Dersom hårtapet ditt skyldes mangelsykdom, vil tilskudd av disse stoffene først virke etter en stund. Dette fordi lagrene må fylles opp i kroppen og ikke vil påvirke de hårstråene som allerede er tilstede, men de nye som produseres fortløpende. Jeg vil derfor anbefale deg å ha litt is i magen og ikke bli stresset for at du ikke ser noen endring. Hvis det fortsatt ikke er endring etter noen måneder, kan du på nytt kontakte din fastlege for en vurdering. 

Les gjerne vår nye artikkel om hårtap som er vedlagt. Lykke til!

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mister du hår?

Børste med hår på (colourbox.com)

Hårtap er mer vanlig enn man skulle tro, både for menn og kvinner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse