Hopp til hovedinnholdet

Har kyssesyken og lurer på når hun kan drikke alkohol igjen. 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 18 år som ble påvist kyssesyken for rundt 2 uker siden. Jeg hadde en uke med feber og noe jeg vil beskrive som en kraftig forkjølelse, men dette har nå gått over. Det eneste jeg merker er at energinivået mitt er svært redusert. Jeg lurer på når det er greit å begynne å drikke alkohol igjen. Legen min sa jeg kunne drikke så lenge jeg følte meg bra, da han ikke kjente noen forstørrede organer. Jeg er i tvil om dette, da jeg har lest at man må holde seg langt unna alkohol så lenge man har kyssesyken. Legen min sa også at det ikke var noe vits å ta leverprøver, noe som jeg også opplevde som merkelig. Hvordan skal jeg da vite når jeg er frisk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det stemmer det som legen din sa, at hvis en ikke har forstørret/påvirket lever, og ellers føler seg fin, så kan en forsiktig drikke alkohol igjen. 

Så er jeg enig i at det jo er vanskelig for deg (eller generelt) å vite om leveren din er påvirket, når man ikke har tatt leverprøver. Det har vist seg at det kan (på generell basis) være vanskelig å påvise en forstørret lever ved vanlig undersøkelse. Ofte trenger man blodprøver i tillegg. 

Jeg vil derfor råde deg til å ikke drikke alkohol når du ikke vet leverstatusen din. Da kan du enten vente til du føler deg helt frisk og i god form igjen. (Og vent da helst en god stund). Eller du kan kontakte legen igjen og be om å få ta leverprøver. 

Så bør en uansett og generelt være forsiktig med alkohol og festing når en akkurat har vært syk. Det er bedre at kroppen får hente seg inn igjen. 

God bedring!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse