Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en liten klump i brystvorten, bør jeg oppsøke lege?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 13 år. Det kjennes ut som det er en liten klump inni den ene brystvorta mi. Det er ikke vondt. Er det normalt? Jeg er litt redd for at det kan være en kreftkul eller liknende. Bør jeg dra til legen? Takk for svar!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no. 

Jeg kan berolige deg med at det er helt normalt og ganske vanlig at også gutter får litt hovne brystkjertler i puberteten. Hos noen blir kjertlene også litt ømme. Dette skjer på grunn hormonelle endringer når du kommer i puberteten. 

Det er uhyre sjelden at så unge gutter som deg får kreftsvulst i brystet. Jeg tror ikke du trenger å bekymre deg for det. 

Det kan være lurt at du ber en av foreldrene dine om å kjenne på kulen. Da kan de hjelpe deg å vurdere om det er noe en lege bør undersøke nærmere eller ikke. 

Om du er bekymret og kulen vokser vil jeg anbefale deg å oppsøke fastlegen din slik at du ikke går rundt å bekymrer deg over lenger tid.

 Jeg håper svaret mitt var beroligende og til hjelp for deg.

Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse