Hopp til hovedinnholdet

Er sukkerfri drikke sunt?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har i noen år dratt ofte på butikken for å kjøpe meg noe godt med sukker i. Både drikke og godterier. Men i det siste så har jeg kun begynnt å kjøpe sukkerfrie drikker, og ikke noe godteri og sånt. Er sukkerfriedrikker sunt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så flink du er som har klart å kutte ned på sukkerholdig mat og drikke.

Det er et mye bedre alternativ å velge sukkerfri brus i stedet for den med sukker. Sukkerfri brus er ikke usunt, men det er heller ikke noe i det som gjør at det blir sunt. Det betyr at det inneholder ikke noe spesielt som kroppen trenger (vitaminer, mineraler, fiber osv.), men det inneholder heller ingen skumle eller dårlige stoffer. Det inneholder søtstoffer, men disse er trygge å innta, så det skal du ikke bekymre deg for. 

Brus med sukker inneholder derimot massevis av kalorier uten å gi noen andre næringsstoffer vi har bruk for, og det kan være ugunstig for tennene og helsa vår. Sukkerfri brus har ikke sukker, men ettersom det er veldig surt så er det også ugunstig for tennene.

Vann er det aller beste å drikke, sånn vil det alltid være, men om det å drikke sukkerfri brus gjør at du spiser mindre godteri og drikker mindre brus, så er det en positiv ting. Kanskje klarer du etter hvert å kutte ned på den sukkerfrie brusen også?

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik blir du kvitt søtsuget

Skål med yoghurt og bær.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Her får du tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse