Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor sover jeg så lenge?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Når jeg har ferie eller har fri fra skolen og helg, så sover jeg veldig lenge, det kan henne jeg kan sove opp til 12 timer , men som regel er det mellom 10-11 timer, hvorfor sover jeg så lenge? Og når jeg skal op skolen så sover jeg rundt8-9 timer per natt og da er jeg kjempe trøtt om morgen? Hva er grunnen til dette? På forhold takk;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Ungdom trenger mye søvn. Når man er i puberteten trenger man mye søvn. Det er veldig bra at du sover så mye i ukedagene. Det skal være nok, hvis ikke søvnen blir avbrutt av elektroniske varslinger. Hvis du har varslinger på, avbrytes søvnen og kvaliteten på søvnen reduseres. Gjør det til en vane å slå av alle elektroniske varslinger. Da vil kanskje føle deg mer opplagt om morgenen, også når skolen starter igjen. 
Du må også sikre deg at du spiser og drikker nok vann. Hvis du har store menstruasjons-blødninger, kan du få sjekket blodprosenten hos fastlegen. Hvis man har lite blod, kan en føle seg trøtt og uopplagt, selv om en sover nok. Hvis du tror det kan være noe annet, må du snakke med de hjemme og lege.
Du kan snakke med de hjemme om dette. Du kan også snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse