Hopp til hovedinnholdet

Hun har ikke lønn, vet ikke hvordan hun skal klare seg og jeg er bekymret.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Mamma har ME, har nettopp hatt brystkreft og slitt med mange problemer som gjør at hun ikke kan jobbe. Og i dag fikk hun avslag på søknaden sin om å få sykepenger og den eneste grunnen til dette er fordi den forrige fastlegen hennes er hevnlysten og har derfor sendt inn brev om at hun absolutt ikke har ME og kan helt fint jobbe. PS! Hun har nettopp byttet fastlege pga. han er ikke en god fastlege, han sa bla. at det var bra at faren til mamma døde for da var hun kvitt han. Men dette avslaget gjør at hun ikke har noe som helst lønn, og vet ikke hvordan hun skal klare seg og jeg er bekymret. Kan jeg hjelpe med noe og har dere noe råd til mamma om hva hun kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så trist å lese om din mors sykdommer og at hun har fått avslag på søknaden om sykepenger. En rådgiver fra NAV forklarer under her hva hun kan gjøre videre. 
 
Din mor må jo få den nye legen til å sende inn en ny og riktig sykemelding i forhold til hva som feiler henne.  NAV vil da ta en ny vurdering av denne sykemeldingen.  Står hun hun penger akkurat nå, bør hun få vurdert om hun kan ha krav på økonomisk sosial hjelp.
 
Din mor kan også sende inn klage til Fylkesmannen på fastlegen hun hadde. Hun trenger ikke skrive en lang avhandling, men å beskrive hva legen har sagt og gjort, er viktig for at denne legen skal få en tilbakemelding på hva den ikke kan si og gjøre. Du/dere kan lese mer om dette her.  
 
Mange ungdommer tar veldig mye ansvar hjemme. Det er bra å bry seg, men du kan ikke være den som alene skal ordne alt. Du kan støtte og lytte, og være der for henne. Vær forutsigbar, hold avtalene dere har, og snakk om det som er vanskelig, men også om vanlige ting venner, lekser, skolen etc.. Du må også tenke på deg selv, sette grenser for hva du kan bidra med. Fortsett å være den sønnen du alltid har vært, det er det beste du kan gjøre.
 
Du kan også snakke med noen om dette. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du en fagperson som vet hva som skjer hjemme og som vet hva du står i. Du får mulighet til å sette ord på tanker og følelser, og du får gode innspill og spørsmål som kan hjelpe deg. 
 


Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer

Alt du trenger å vite om helsa og sykdommer

Lurer du på noe om en diagnose, anbefaler vi deg å bruke kvalitetssikrede informasjonskanaler. På helsenorge.no finner du kvalitetssikret info om helsetema og om ulike symptomer og sykdommer.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse