Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å slutte å spise godteri!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år og er ca 178 cm og veier 73 kilo. Jeg har veldig lyst til å bli sunnere og sterkere men klarer ikke å slutte å spise godteri. Jeg føler meg så stygg og ekkel at jeg noen ganger ikke vil gå på skolen. Hvordan kan jeg spise sunnere?

Besvart 09.09.2018 13:28
 

Svar
Hei!

Takk for at du kontakter ung.no!

Så synd å høre at du føler det på denne måten. Dessverre er det mange unge jenter som sender oss melding og beskriver det samme, og årsaken kan nok ligge i at vi idag har et veldig 'forstyrret' kroppsbildefokus. Kanskje skyldes det alle påvirkninger utenfra om hvordan vi skal være og se ut? Føler du personer på instagram o.l. som gjør at du føler deg dårlig? Husk at utrolig mange bilder der ute er både redigert og manipulert før de legges ut. Kroppene våre er veldig forskjellige, og det er helt normalt! 

Det er fint at du ønsker å spise sunt, det har alle godt av. Samtidig er det viktig at fokuset ikke ligger i slanking og kroppsbilde, men heller at man skal ha god helse og en kropp som fungerer. Det at du ønsker å bli sterkere er for eksempel en god målsetting. Da flytter du fokuset bort fra utseende, og over til noe funksjonelt som kroppen din har bruk for.

Driver du med noen form for styrketrening? Det er en effektiv måte å bli sterkere på, i tillegg til at det øker forbrenningen, gir energi og bedre kroppsholdning. Det er massevis av styrkeøvelser man kan gjøre hjemme! Men ønsker man å bli ordentlig sterk, så må man trene med tunge vekter og få repetisjoner.

Når det kommer til godteri, så har vi skrevet en artikkel om hvordan man kan bli kvitt søtsuget. Jeg vil råde deg til å lese denne. Her gjelder det å både ha motivasjon og viljestyrke, men også finne smarte erstatninger som man kan ha på lur når søtsuget blir stort.

Å endre vaner i kostholdet er vanskelig, og vi har derfor laget en guide til hvordan man kan gå frem for å få til endringer som varer. 

Jeg håper du klarer å innse at kroppen din er bra som den er. At du ikke sammenlikner deg med urealistiske kroppsbilder der ute, og at du kanskje heller forsøker å redusere mengden slike stimuli du utsetter det for daglig (om det er noe du kjenner du blir påvirket av). Snakk med noen voksne når du har det vanskelig slik som nå, og husk at helsesøster alltid er en god samtalepartner.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse