Hopp til hovedinnholdet

Mye svimmel. Også plaget av angst.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem som jeg ikke vet hva jeg skal gjøre med. Jeg kan foreksempel gå hjem fra skolen så kan jeg plutselig bli utrolig svimmel og det føles it som jeg skal besvime.Det kan vare i kanskje syv sekunder så er det ferdig. Jeg kan ofte kjenne at jeg er så vidt svimmel føre det skjer. Jeg føler ikke kvalme eller noe annet. Jeg har lest litt om det på nett og det sto at det kanskje kunne vært angstanfall. Jeg er ikke sikker, men jeg går på BUP fordi jeg sliter veeeeldig mye med angst og jeg prøvde å ta livet mitt. Jeg har sagt det til hun jeg snakker med på BUP men hun sier det er jernmangel men jeg har ikke mensen eller noe. Jeg har også sagt ifra til mamma og bedt henne om jeg kan kanskje dra til legen men hun sier det er ikke noe spesielt og vi får se. Det skjer veldig ofte og det er helt forferdelig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at angstanfall også kan gi en følelse av svimmelhet og besvimelse. Men også jernmangel og andre fysiske tilstander kan gi svimmelhet. Mange unge jenter plages f eks av lavt blodtrykk. Det er ikke farlig, men kan gjøre en svimmel hvis en står lenge eller reiser seg brått.

Men for å vite hva noe skyldes, om det er fysisk eller psykisk, må man få en undersøkelse. Så jeg synes absolutt du bør gå til lege for å få dette undersøkt! Vis gjerne dette til moren din og si at du bør få sjekket det ut.

Det er alltid lurt å få nye plager sjekket ut én gang, for å få vite hva det er. Da unngår man å være engstelig. Etterpå, når man vet hva det er, kan man gi riktig behandling. F eks for jernmangel tar man jerntabletter, om det skyldes angst, kan man få samtaleterapi osv.

Om moren din ikke går med på dette, kan du også dra til legen alene. Leger har taushetsplikt (forteller det ikke til foreldre eller andre). Taushetsplikten gjelder også overfor unge pasienter som deg (med mindre det er noe veldig alvorlig. Det tror jeg ikke det er her). Du kan både bestille og gå til legetime alene. 

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse