Hopp til hovedinnholdet

Hva betyr det å ha høyt trykk i hodet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hva betyr å ha høyt trykk i hode? Er det farlig? Kan man dø av det?

Besvart 09.11.2018 18:46
 

Svar
Hei!
 
Rundt hjernen og sentralnervesystemet vårt sirkulerer det hjernevæske. Denne væsken skal bl.a. dempe skader mot hjernen. 


Hvis noen får dannet for mye væske, eller nedbrytingen av «gammel» væske er for sein, vil det bli for mye væske i hjernen. Da får en for høyt trykk i hodet. Dette kan også skje hvis en har kreft i hjernen, har misdannelser, får hodeskader, slag osv. Høyt trykk er altså noe som kan skje ved skader og sykdommer. Man kan få synsforstyrrelser, miste bevisstheten, og gå utstøtt av dette. Er det svært ille, KAN man til slutt dø. Men det må som regel  svært alvorlig sykdom til, FØR trykket blir så ille!
 
Så går det også an å «bare» ha litt høyt trykk i hodet uten at man helt finner ut av årsaken. Da er trykket kun litt forhøyet, og det er ikke så alvorlig. 
 
Så det kommer altså helt an på hva som har skjedd FØR man fikk høyt trykk i hodet, og HVOR høyt trykket er. Det fins gode behandlingsmuligheter (stunt osv) for de for høyt trykk. Da kan man senke trykket til normale verdier.
(Dette var en forenklet forklaring). Vil du ha mer info om dette, eller lurer du fordi dette angår deg, så bør du spørre fastlegen din. Da kan du få konkrete svar for akkurat DIN situasjon. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse