Hopp til hovedinnholdet

Det gjør vondt å bæsje

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Når jeg er på do, så får jeg vondt i endetarmsåpningen når jeg skal bæsje. Det svir. Det har vært slik en stund nå. Jeg tror jeg tidligere har hatt analfissur(?), men det er en god stund siden, og da hadde jeg svært vondt. Hva kan dette være?

Besvart 29.11.2018 12:09
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss!

Det er vanskelig for meg å si helt sikkert hva det er som er grunnen for at det gjør vondt når du bæsjer. Du skriver at du tidligere har hatt analfissur, altså "sprekk" i huden rundt endetarmsåpningen, dette er ganske vanlig og kommer ofte av at man har hatt hard avføring og i noen tilfeller etter analsex. 

Analfissur er som du beskriver, smertefullt når man er på do og bæsjer og blir ofte greit mellom dobesøkene. Det kan også komme blod utenpå bæsjen. I 90% av tilfellene ved analfissur så blir det bedre av seg selv innen 6 uker, men det krever at man passer på å holde avføringen myk og forsøke å slappe godt av når man er på do.

Les mer om analfissur --> HER <--

Når det er sagt så er det også andre ting som kan gjøre at det blir vondt å bæsje. En annen veldig vanlig ting er hemoroider, altså små eller store smertefulle utposninger på blodårene i endetarmen/åpningen. Ofte kan man se dem ved hjelp av et speil rundt åpningen. De kan også sitte inne i selve kanalen og dermed ikke synes. Det finnes reseptfrie kremer du får kjøpt på apoteket som kan hjelpe mot hemoroider.

Les mer om hemoroider --> HER <--

Symptomene på fissur og hemoroider er ofte ganske like, men har litt forskjellig behandling. Det finnes også andre ting som kan forårsake smerter i endetarmen. Derfor kan det være lurt å ta en tur til fastlegen eller til legen på helsestasjon for ungdom for å få et svar på hva smertene skyldes. Slik at du kan få riktig behandling. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse