Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg kaster opp etter at jeg har tatt Cerazette, ta en ny?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål om cerazzette! Jeg tar den 21.00 vær dag og bare lurte på om, hva vis jeg f.eks kaster opp etter klokka ni, skal jeg ta den igjen etter jeg har kastet opp? Eller skal jeg ta to stykker dagen etter? Og hvis jeg kaster opp før klokka ni og tar pillen klokka 21.00 og kaster opp igjen etter det! Hva gjør jeg da?

Besvart 09.12.2018 19:55
 

Svar
Hei

Hei jente 15 år.

Så bra at du spør om dette.

Hvis du kaster opp før det har gått to timer etter at du har tatt tabletten, må du ta en ny for å være sikker. Hvis du kaster opp etter at det har gått tre timer, er allerede tabletten tatt opp i kroppen og du er sikker.

Hvis du har kastet opp før kl. 21.00 og ikke kaster opp etter at du har tatt tabletten er du sikker. Som sagt hvis du kaster opp etter inntak av tabletten og det ikke har gått to timer, må du ta en ny.

Du kan lese mer om gestagenpiller/Cerazette her. 

Hvis du strever med oppkast, at du kaster opp etter å ha spist, bør du vurdere langtidsvirkende prevensjon, slik som hormonspiral, p-stav eller kobber spiral. Du kan lese mer om disse her.

Hvis du kaster opp etter at du har spist, bør du snakke med helsepersonell om dette! Det er hjelp å få! Du kan snakke med helsesøster på skolen, på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Du kan vise utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye. De vil forstå at du trenger hjelp.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

P-piller, p-ring og p-plaster - og fare for blodpropp

Vond arm

Kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster) er trygge og sikre prevensjonsmetoder, men har også noen bivirkninger. Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse