Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 år og 164 høy, kan jeg få tabletter for å ikke bli høyere?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år og 164 cm! Jeg liker ikke å være så høy fordi alle ler av meg og sånn:( foreldrene mine skal ta meg med på lege for å se hvor høy jeg skal bli når jeg er voksen å de sier at vis de sier at jeg kommer til å bli f.eks blir 1.80 cm så kan vi få noen tabletter som gjør at jeg ikke blir så høy som det!:)) er det sant? Har sett at dere har skrive at det ikke er noe man kan gjøre men foreldrene mine sier det så nå er jeg forvirret! Hehe! Uansett, takk på forhånd.

Besvart 13.12.2018 19:15
 

Svar
Hei Jente 13, og takk for at du skriver til ung.no!

Trist å høre at noen ler av deg fordi du er høy, men ungdommer kommer i puberteten til forskjellige tider, og med denne starter en rask høydevekst. Jenter vokser mest tidlig, gutter kmtrent midt i puberteten. En lege kan ikke si sikkert hvor høy du kommer til å bli, men vi kan se på hvor høye foreldrene dine er, og ut i fra dette tippe omtrent hvor høy du har potensiale til å bli.

Det finnes piller som kan hemme lengdeveksten, men disse brukes nesten aldri fordi noen som går på dem føler seg deprimert, eller kan få problemer med å få barn senere i livet. Du kommer helt sikkert til å vokse mindre raskt i tiden som kommer. Andre i klassen din kommer også etterhvert til å komme i puberteten, og starte en rask lengdevekst, og du vil ikke være alene om å være høy.

Jeg skjønner at det er vanskelig for deg å være høyere enn de rundt deg, men jeg ville tatt dette helt med ro. De fleste er ferdig utvokst når puberten er ferdig. Mennesker kommer i alle størrelser og fasonger, dette er jo en fin ting, ettersom det hadde vært fryktelig kjedelig om alle var helt like. 

Jeg ønsker deg lykke til og alt vel!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor høy kommer jeg til å bli?

Jente blir målt hos helsesøster (colourbox.com)

Lurer du på hvor høy du kommer til å bli? Når vokser man mest? Hva er gjennomsnittshøyden for jenter og gutter i Norge?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse