Hopp til hovedinnholdet

Sliter å bruke kondom på grunn av forhuden.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Forhuden min vil ikke trekkes helt ned så det ikke er synlig lenger. Tror det er på grunn av at strengen er for kort og stram. Dette gjør at jeg ikke får brukt kondom for forhuden blir trekt opp igjen med en gang jeg slipper taket og krøller kondomen igjen. Hva skal jeg gjøre? Jeg kan ikke ha det sånn

Besvart 17.12.2018 14:29
 

Svar
Hei

Det er forståelig at du synes du ikke kan ha det slik. Trang forhud (kort/stram streng) er et vanlig problem med tanke på å slite med kondombruk. 

Trang forhud deles gjerne inn i medfødt trang forhud og ervervet trang forhud. Det vil si at hos noen er det medfødt, mens andre har fått trang forhud senere i livet som følge av for eksempel kronisk balanitt (betennelse under forhuden). 

Litt avhengig av hvor trang/stram forhuden/strengen er, finnes det ulike løsninger. 

  1. Salve og tøying: %u2028En kan forsøke påføring av en gruppe 4-steroidsalve (hydrokortison) en gang daglig i 4-8 uker. Dette kan bedre fimosen hos dem med ervervet fimose. Du kan starte med å forsøke med Hydrokortison 1% krem som du får kjøpt på apoteket uten resept, men ofte trengs sterkere kortisonkrem og da må du til lege for å få resept.

Det er også anbefalt flere daglige tøyinger av forhuden for dem med medfødt fimose. En kan starte med å tøye forhuden med påsmøring av vanlig (uparfymert) fuktighetskrem. Hjelper ikke det, kan en forsøke å bytte ut fuktighetskremen med hydrokortison.

Det første du kan prøve er å smøre forhuden din morgen og kveld i fire til åtte uker, samtidig som du tøyer forhuden. Du tøyer ved å ta tak i forhuden og drar i den - rundt hele. Om du får det til, kan du forsøke å stikke begge pekefingrene inn i åpningen, dra fingrene fra hverandre og på den måten tøye. Dette vil også kunne hjelpe selv om problemet måtte være at strengen er litt kort.

  1. Kirurgisk/Omskjæring: %u2028Er den vanligste behandlingen for dem med medfødt fimose.

Legen vil gjøre en vurdering av tilstanden og hvis det anses at det er behov for omskjæring, blir du henvist til kirurg. Dette gjelder spesielt ved smerter og hvis du ikke får trukket forhuden skikkelig tilbake selv når penis er slapp. %u2028%u2028Operasjonen er ikke stor og du får vanligvis reise hjem fra sykehuset samme dag. Hvordan operasjonen gjøres er litt forskjellig og vurderes av kirurgen ut fra tilstanden din. I de fleste tilfeller lager kirurgen snitt i forhuden og syr den sammen på en spesiell måte slik at den blir videre. Hos noen fjernes deler av forhuden, mens hos andre fjernes hele.

Etter en slik operasjon er det viktig å holde penis i ro i noen uker. 

Om du starter med å forsøke tøying med fuktighetskrem i 8 uker, og det ikke hjelper, kan du oppsøke fastlegen din eller lege ved ungdomshelsestasjonen. Foreldrene dine trenger ikke bli informert om at du oppsøker legen. 

Inntil du får forsøkt dette, og eventuelt oppsøkt lege, kan du benytte kondom, men uten å trekke forhuden tilbake før du ruller på. Da er det større sjanse for at du ikke vil få de problemene du har nå med kondombruk.

Håper dette er til hjelp for deg. 

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan trer du på et kondom?

Kondom på tommelen (colourbox.com)

Når du ikke har gjort det før, er det ikke alltid så lett å få det til. Det kan være lurt å trene litt for seg selv for å få teknikken i hendene.

Les mer

Trang forhud

Boxershorts (colourbox.com)

Trang forhud er noen ganger et problem for gutter. Noen har hatt problemer med det og blitt operert når de er små, mens andre opplever dette når de kommer i pubertet.

Les mer

Alt du trenger å vite om forhuden

Gutt sitter på do (colourbox.com)

Hva er forhuden og hva skal den være god for? Her får du svar på de vanligste spørsmålene om huden som ligger lengst ut på penis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse