Hopp til hovedinnholdet

Jeg er livredd og tenker hele tiden på mensen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et litt rart problem. Ikke sant, jeg er livredd for mensen. Eller, jeg er jo ikke redd for mensen, men tanken får meg liksom til å grøsse. Jeg har jo fått mensen for lenge siden, og da taklet jeg det bra. Men nå, etter nesten et år, så er det bare veldig kvalmende å tenke på det. De dagene som jeg forventer at mensen skal komme føler jeg at det er noe som renner. Da tenker jeg at nå har mensen kommet. Og jeg gruer meg skikkelig til å dra ned buksen og se blodet. Men mange ganger så er det ikke blod, og mensen kommer ikke den dagen. Jeg er vant til at den ofte er forsinket, men det stresser meg skikkelig. Jeg vet at mensen er normalt og alt det der. Jeg synes bare det er skikkelig ekkelt å vite at blodet renner liksom. Og jeg blør ganske mye også. Men jeg bruker riktig bind da. Så har dere noen tips til hvordan jeg bare kan tenke litt mindre på det og ikke grue meg hver morgen? Jeg er t.o.m. redd for at jeg får mens midt i syklusen, liksom dag 14/15. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 12.01.2019 12:27
 

Svar
Hei

Det er mange jenter som ikke liker mensen, og det tar tid å bli vant til den. Det høres ut som du i begyynnelsen tok det bedre enn hva du gjør nå. Kanskje du nå bruker mer tid på å tenke på mensen? 

Mitt råd er at du prøver å ikke fokusere så mye på mensen. hvis du foreksempel lurer på om du får mensen mitt i syklusen din så si til deg selv at det er noe du ikke bruker å få, og dermed ikke oreker å bruke tid på. 

Jo mer du fokuserer på at mensen er ekkel, jo ekklere vil de bli. Det kan hende at du aldri kommer til å bli "venn" med mensen, men målet må være at du ikke fokusere så mye på den og at du ikke er redd for å få den. Da får den alt for stor plass i livet ditt. 

Det er fullt mulig for deg å styre hva du bruker tid til og tenke på. Du kan aktivt oppsøke andre tanker som er mer positive for deg hvis negative tanker om mensen kommer over deg. La de negative tankene om mensen komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hvis en negativ tankesky stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopptiltak. Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å mentalt oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller utføre en aktivitet som krever all din oppmerksomhet. På den måten lar du ikke mensen få så stor plass i tankene dine.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse