Hopp til hovedinnholdet

Jeg ser meg selv i speilet og ser en tjukk meg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Så jeg har begynt å tenke mye på kroppen min i det siste. Jeg ser meg selv i speilet og ser en tjukk meg. Jeg tør heller ikke prate med noen om det fordi de kommer bare til å si at jeg ikke må tenke på det. Når jeg er på insta, snap eller andre nettsider ser jeg flere reklamer der jenter har perfekte kropper og da begynner jeg å tenke mere på det. Vil prøve å gå ned u vekt, men jeg er redd for å ga spiseforstyrrelse. Har dere noen tips til meg?

Besvart 20.01.2019 17:49
 

Svar
Hei

I pubertet og ungdomstid er det mye som skjer med kropp og sinn. 
Når kroppen endrer seg er det lett å bli veldig selvkritisk og sammenligne seg med andre. I sosiale medier er det også stort fokus på kropp og utseende, og skal en sammenligne seg med de som er i blader og reklame vil en lett føle at en ikke er bra nok. Det er viktig å huske på at de som en ser der er sminket og retusjert, slik at de uten sminke og fasade er  "hverdagsmennesker".

Mange kan føle seg tykke, uten å være det. Det har med hvilken innstilling en har til egen kropp, 
Nå vet jeg ikke hvor mye du veier og hvor lang du er. Om du tenker at du veier mye, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen. Hun kan veie og måle deg, og gi et konkret svar på hvordan du ligger an. 
Det kan også være fint å snakke med henne om disse tingene, 

Jeg vi også anbefale deg å lese vedlagte artikler. 

Håper noe av dette kan være til hjelp. 
Lykke til videre med pubertet og ungdomstid. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Kroppspress på nett

Jente med mobil (colourbox.com)

Det er viktig at du som ungdom vet at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse