Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få bedre selvtillit. slik at jeg kan føle meg fin blant andre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år. Jeg har en del føflekker i ansiktet og på halsen. Jeg føler meg stygg når jeg er med vennene mine som ikke har noen føflekker på halsen og i ansiktet. Hvordan får jeg bedre selvtillit slik at kan føle meg fin blant andre?

Besvart 05.02.2019 12:55
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg forstår at du får dårlig selvtillit og har det vanskelig om du tenker at du er stygg fordi du har føflekker i ansiktet. Slike tanker er både urettferdige og plagsomme og ta mye av ens oppmerksomhet om de får lov.

Jeg synes du skal forsøke å la være å la både føflekkene dine og tankene dine om disse få all den oppmerksomheten du gir dem. Disse tankene er ikke bra for selvtilliten din, for om du ønsker å få det bedre, må du bli litt snillere med deg selv.

Det kan også hjelpe å tenke litt på hva du tenker og synes om andre som har ting de ikke er fornøyde med ved sitt utseende. Er det noe du tenker på og legger merke til? Tror nok ikke det.

Det er mange som bruker mye tid i speilet for å se etter alt som er rart og annerledes hos seg selv. Ofte har man ikke andre å sammenligne med enn kvinner i magasiner som ofte har blitt redigert og som ikke ser så perfekte ut i virkeligheten. Det beste er å godta at man er som man er og heller fokusere vekk fra forskjellen og heller se på det man trives med hos seg selv.

Jeg tror også at du skal la være å plage deg selv med tanker om hva andre mener og synes om dine føflekker i ansiktet. Føflekker er både vanlig og normalt og jeg er sikker på at det er du som legger mest merke til dem. De som kjenner deg, bryr seg ikke om dine føflekker. Husk at du er perfekt som den du er.

Det kan være lurt å snakke med noen om dine plagsomme tanker om kropp og utseende. Da kan helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom, være en du kan snakke med. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre for gi tanker om kropp og utseende mindre tid og oppmerksomhet og hva du kan gjøre for å få bedre selvtillit og selvfølelse.

Jeg håper dette var til litt trøst og hjelp og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse