Hopp til hovedinnholdet

Må på do rett etter jeg spiser, må bæsje 4-5 ganger om dagen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg føler hvert måltid jeg spiser, så må jeg rett på do og ha avføring. Sånn har det vært i de 3 siste ukene. Jeg må på do og bæsje 4 til 5 ganger om dagen. Jeg har også begynt å bli litt sår i rumpa, pga jeg har bærsjet så mye. Betyr det at jeg ikke tåler maten jeg spiser? Jeg tørr nesten ikke å spise store mengder av mat lengere, for da blir jeg sittende på do. Jeg har ikke vært til legen enda, fordi jeg tenker at det kommer til å gå over av seg selv. Jeg tror også jeg har gått ned 2kg, pga det jeg spiser kommer ut igjen.

Besvart 09.02.2019 23:46
 

Svar
Hei Jente 16, og takk for at du skriver til ung.no!

Hyppige dobesøk er et ganske vanlig problem, og det finnes veldig mange årsaker. Noen kan starte å reagere på forskjellige matvarer. Noen har irritabel tarm, og har ofte også ganske vondt i magen samtidig, men blir bedre etter dobesøk.

Noen kan ha infeksjon i mage eller tarm som fører til hyppig avføring, disse går som oftest over mye raskere enn tre uker. Noen kan utvilke cøliaki og reagere på gluten, man får da ofte også andre symptomer som utslett eller magesmerter. andre kan starte å reagere på laktose som finnes i melkeprodukter, eller det kan dreie seg om noe helt annet.

Jeg tenker uansett hva det er at det kan være lurt å ta en tur til fastlegen for å å finne årsaken, ettersom det har gått tre uker og du fortsatt har problemet, samtidig med at du har gått ned i vekt. Du kan enten avtale time hos fastlege eller oppsøke helsestasjon for ungdom som ofte har en lege ansatt

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Irritabel tarm

Irritabel tarm (colourbox.com)

Irritabel tarm kjennetegnes av fordøyelsesplager som oppblåsthet, løs eller treg mage.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse