Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å bli utsatt for asbest og dø av lungekreft

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem som hemmer meg i hverdagen: jeg er redd for å bli utsatt for asbest og slik dø av lungekreft. Over alt i hverdagen ser jeg ting jeg er redd for skal være asbest, (men tørr ikke spørre folk fordi vil ikke de skal tro jeg er gal)har lest at hvis man utsettes for asbest i totalt to uker til sammen vil man 100%sikkert dø av lungekreft. Jeg lurer på: så lenge jeg ikke jobber i byggebransjen eller asbestfjerningsbransjen, trenger jeg å bekymre meg? Hvis jeg i verste fall skulle møte på asbest i livet; hvor farlig er det å puste inn dette i få minutter eller timer, eller få litt i munnen? Jeg har lyst til å ikke tenke på asbest, vil bare leve livet mitt, men det er vanskelig.

Besvart 26.02.2019 10:16
 

Svar
Hei!

Dette høres veldig slitsomt og vanskelig ut for deg. Du er så redd for å bli utsatt for asbest at det hemmer deg i hverdagen. Av det du skriver forstår jeg det som at du er veldig motivert for å endre tankene dine.

Det er riktig at asbest er et farlig stoff som kan føre til blant annet lungekreft dersom man blir eksponert for det. Derfor er det strenge regler for hvordan man håndterer asbest og hvordan man skal beskytte seg hvis man jobber med asbest. Det er også strenge krav til hvem som kan håndtere asbest. De fleste som håndterer asbest jobber med bygg.

Sannsynligheten for å tilfeldig bli utsatt for asbest er ikke så veldig stor. I de tilfellene der det skal håndteres asbest gjøres det under strenge forhold slik at ikke allmennheten rundt skal påvirkes.

Jeg tror det kunne være fint for deg å snakke med noen om tankene dine. Det er dumt at disse tankene hemmer deg i hverdagen og slik jeg forstår det så tenker du veldig mye på dette.

Jeg vil anbefale deg å snakke med fastlegen din eller lege på helsestasjon for ungdom der du bor. Legen kan vurdere om du trenger å snakke med for eksempel psykolog og kan henvise deg dit. Hvis du får jobbet med redselen din for asbest kan du få det bedre! 

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse