Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli kvitt tics?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. For 10 år siden så fikk jeg vite at jeg har tourettes syndrom, som vil si at jeg har hatt en del tix oppigjennom årene. Jeg pleide å lage en del ubevisste lyder når jeg var yngre som jeg heldigvis har vokst fra meg nå. Men nå har det gått over til veldig synlige tix i ansiktet og jeg har en del rykninger i resten av kroppen. Jeg rynker pannen min og kan lage forskjellige grimaser uten at jeg tenker over det. Dette er noe jeg ofte får kommentarer på og jeg har begynt å gå skikkelig lei av å gå rundt med disse tixene. Jeg lurer på om dere har noen tips til meg om hvordan jeg kanskje kan bli kvitt dette, eller bare minske det litt. Det blir verre når jeg er sliten eller er stresset. Tusentakk for svar

Besvart 14.03.2019 19:00
 

Svar
Hei

Det finnes behandling som mange med Tourettes kan ha god nytte av. 

1. Competing responses: Denne behandlingsmetoden går ut på at man bytter ut ticsene med andre bevegelser eller lyder når man kjenner at ticsene kommer.  

2. Habit reversal training (HTR): Denne metoden går ut på at man holder tilbake ticsene helt til trangen gir seg.

Ved begge metodene er det imidlertid en forutsetning at vedkommende kjenner når ticsene er på vei til å komme. 

Det er dessverre ikke så veldig mange behandlere i Norge som driver med dette. Ta kontakt med fastlegen din. Fastlegen har mulighet til å finne ut om det er noen i kommunen eller spesialisthelsetjenesten som kan dette. 

Jeg håper du får den hjelpen du ønsker deg. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse