Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å vokse litt mer, er det noen måte å gjøre det på?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 (blir 15) og jeg syns at jeg er litt for lav (153). Jeg plages daglig av det. Vennene mine er mye høyere enn meg og mye annet.Jeg har lyst til å vokse litt mer, er det noen måte jeg kan vokse på? Tåler ikke gluten og har blitt fortalt at det kan ha noe med det å gjøre

Besvart 09.04.2019 21:55
 

Svar
Hei.

Dessverre er det ingen enkel kur eller noe man selv kan gjøre for å øke høydeveksten. For noen få kan det være aktuelt å forsøke med veksthormoner, men dette er langvarig behandling (flere år) som bør startes opp tidlig og helst før puberteten er i gang.

Hva som er årsaken til lav høydevekst og om dette kan ha noe med cøliaki å gjøre i ditt tilfelle, er vanskelig for oss å svare på. Kosthold kan spille en rolle, men størst betydning har nok likevel gener og arv.

Det er viktig å huske på at så lenge en er i puberteten er det fortsatt mulig å vokse. Dette gjelder også for deg. Å finne seg til rette i egen kropp er en utfordring, spesielt i ungdomstiden når en kanskje har størst behov for å være "som de andre". Det vet vi. Håper likevel du etter hvert greier å finne ro i din egen kropp. Vi heier på deg!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvor høy kommer jeg til å bli?

Jente blir målt hos helsesøster (colourbox.com)

Lurer du på hvor høy du kommer til å bli? Når vokser man mest? Hva er gjennomsnittshøyden for jenter og gutter i Norge?

Les mer

Hva er cøliaki?

Brød (colourbox.dk)

Cøliaki er en sykdom der gluten (et protein), som finnes i hvete, rug, spelt og bygg, skader tarmslimhinnen slik at den ikke fungerer som den skal.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse