Hopp til hovedinnholdet

har gått opp 4-5 kg i vekt på få måneder. Spiser og trener regelmessig

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 16år er ca 1.62 og veier nå rundt 58/59. Bare på noen måneder har jeg gått opp 4-5kg noe jeg syns er utrolig mye å gå opp, jeg spiser variert og trener regelmessig. Jeg veide runt 54/55 en periode og nå er jeg plutselig oppe mot 58/59, syns det er veldig spesielt siden har ikke forandret noe spesielt i kostholdet. Jeg lurte bare på om det kan være noen spessiele grunner til at jeg har kommet så mye opp uten og prøvd og hvordan kan jeg komme meg ned igjen? Har prøvd og komme meg ned men det er rett og slett umulig:( takk på forhond

Besvart 09.04.2019 22:46
 

Svar
Hei


Jeg er enig med deg i at det er ganske mye å øke 4-5 kg i vekt bare på noen få måneder dersom du har "levd som vanlig" og spist og trent slik du pleier til vanlig.

Du sier ikke noe om du har startet med p-piller f.eks? I tilfelle er det ikke uvanlig at vekten kan øke noen kilo i begynnelsen om du har gjort det. Og dette skyldes da væske som kan samle seg opp i kroppen , men dette går seg som regel også til etter en stund.


Om det er mye stress rundt deg, kan også det være med på å føre til vektøkning.

Om ingen av disse to tingene stemmer, tenker jeg likevel at du kan gå nøye gjennom hva du spiser og se om det finnes en forklaring på såpass rask vektøkning. Spiser du større porsjoner for eksempel? Spiser du mer av "ferdigmat" og halvfabrikat mat?

Nå skriver du ikke her hva du spiser og hva hvor mye, og derfor vil jeg anebfale deg at du kan snakke emd heslesykepleier på skolen slik at hun da kan vurder kostholdet ditt og ommulig komme fram til hva som kan være årsaken.

Mennoe kan jo også helt naturlig skyldes at du vokser og utvikler det og det samme gjør noen av dine indre organer til en viss grad og dette kan også bære en forklaring på noe av vektøkningen.

 

Når det gjelder hvordan gu kan bli kvitt de kiloene som har kommet på , vil du finne noen gode tips i artikkelen som jeg legger ved til deg.

Håper dette kan være til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse