Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg har spiseforstyrrelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år. Jeg spiser veldig lite og jeg lurer på om jeg har en eller annen form for spiseforstyrrelse. Jeg spiser aldri frokost, noen ganger lunsj og middag. Jeg får maks i meg to måltider om dagen. Noen ganger så vil jeg heller ikke spise middag fordi jeg ikke orker, ikke er sulten eller fordi jeg har vondt i magen. Jeg har vondt i magen vær eneste dag men jeg får mer vondt etter at jeg har spist. Jeg hater følelsen av å være mett. Vær gang jeg spiser middag og blir mett, så vil jeg helst kaste opp maten og jeg får som sagt veldig vondt i magen, fordi jeg blir mett. Jeg har prøvd å putte to fingre ned i halsen min en gang for å prøve å opp maten etter att jeg har spist middag, men jeg klarte aldri å få kasta opp maten. Noen ganger kan jeg også bli veldig kvalm når jeg ser bilder av mat eller bare av tanken på mat. Kan jeg ha en form for spiseforstyrrelse? Hilsen jente 15 år.

Besvart 10.04.2019 23:05
 

Svar
Hei

Så bra at du er oppmerksom på dine levevaner og hva som kan være tegn på alvorlig sykdom som spiseforstyrrelse.

En lege eller psykolog kan si noe om du har en spiseforstyrrelse. Og det du nevner kan være tegn på spiseforstyrrelse ja. Det kan også være andre årsaker til at du har vondt i magen og et vanskelig forhold til mat. 

Snakk gjerne med helsesykepleier om dette. Så kan du få hjelp til å vurdere hva som kan hjelpe deg og om du får i deg den næringen du trenger. Noen har ønsker om å være tynnere og forsøker slankekurer. Det kan være helseskadelig for deg uten kyndig veiledning. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Kvalme og nedsatt matlyst er noe som bør undersøkes av lege når det varer over tid. Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. Helsesykepleier har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse