Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vite om man har fått i seg nok kalorier?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, har et par spørsmål her. Hvordan vil jeg egt vite om jeg har spist for mange kalorier på en dag uten å telle? Kan man være sulten selv om man har fått i seg hele dagsbehovet for kalorier? Bør jeg stole på kroppen når den er sulten å ikke, eller bør jeg begynne å telle kaloriene å veie maten igjen? Jeg er 165 cm høy og veier 60 - 61kg, er det normalt? Føler jeg er alt for tykk... hvor mye bør jeg spise på en dag? Hva bør jeg gjøre for å slanke meg mer? Jeg vil egt veie 50-55kg..:(

Besvart 04.06.2019 10:38
 

Svar
Hei!

Man kan aldri vite om man får i seg akkurat den mengden kalorier kroppen trenger. De aller fleste spiser litt ulikt fra dag til dag. Noen dager spiser vi noen hundre kalorier for mye, andre dager noen hundre kalorier for lite. Det har ingenting å si. Kroppen er veldig flink til å regulere forbrenningen vår, og sultfølelsen vår etter hvor mye kalorier vi får i oss. Hvis man spiser litt for mange kalorier én dag, vil man være litt mindre sulten neste dag. Hvis man spiser litt for lite kalorier i noen dager, vil man være ekstra sulten og kroppen setter ned forbrenningen slik at man tåler færre kalorier uten å gå ned i vekt.

Det er ikke nødvendig å telle kalorier. Så lenge man spiser sunt til hverdags, spiser noe hver 3.-4. time og ikke har veldig energitett mat (kaloririk mat) ofte, da tenker jeg på junkfood, godteri, kjeks, is, kaker, så vil vekten regulere seg helt selv. Det er fullt mulig å legge på seg, men da må man spise energitett mat (kaloririk) ofte! Etter mange dager med et for høyt energiinntak så vil man begynne å legge på seg. Det er ikke farlig å spise for mye én dag en gang i blant. Det tåler kroppen fint.

Man kan kjenne sultfølelse selv om man egentlig har fått i seg for mange kalorier en dag, men da har man som regel spist for energitett mat. Hvis man for eksempel starter dagen med å spise én stor plate sjokolade (200 gram), så får man i seg 1100 kalorier. Hvis man til lunsj spiser en burger med chips, så får man i seg 1100 kalorier, og har dekket dagsbehovet sitt. Men man vil allikevel være sulten igjen til ettermiddagen/kvelden.

Jeg vil virkelig ikke anbefale deg å telle kalorier. Det gir et veldig anstrengt forhold til mat og kropp. Forsøk å spis regelmessig, hver 3.time, stopp når du er mett, og ha en del mager mat i kostholdet (magre kjøttprodukter/melkeprodukter), bruk mye grønnsaker og frukt, velg grovt brød og unngå søtsaker/snacks til hverdags, og vekten vil regulere seg helt fint.

Hva som er normal vekt for deg, og hvor mange kalorier du trenger er umulig for meg å svare på. Hvis du er usikker på egen kropp og vekt vil jeg råde deg til å ta en tur innom helsesykepleier på skolen og snakke med henne om dette. Det er veldig synd å gå rundt med dårlig selvbilde om vekten egentlig er normal, noe den i de fleste tilfeller er. Å slanke seg er veldig vanskelig (ettersom kroppen regulerer forbrenningen ned når man spiser mindre), og det gir et veldig anstrengt forhold til mat. Kanskje kan du i stedet øke treningsmengden og få inn mer grønnsaker og mindre snop/snacks? Kanskje er det alt som skal til for at du føler deg litt bedre.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse