Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om celleprøver og HPV virus

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. 1. Jeg tok celleprøve (siden flere i familien har hatt celleforandringer tidligere og jeg er overnervøs) har jeg da også tatt en sjekk «automatisk» for HPV viruset? 2. Om jeg har celleforandringer har jeg også da HPV virus? 3. Kan jeg smitte noen med HPV viruset og de dør av det og det er da min skyld? 4. Må jeg informere om jeg har fått HPV virus til tidligere parter, nåværende? 5. Hvorfor tar ikke gutter å sjekker seg regelmessig? 6. Hvorfor kan man ikke ta en livmorhalskreft sjekk hvert år? 7. Kan jeg dø av HPV virus? 8. Kan HPV viruset ligge i dvale og ikke bli oppdaget av livmorhalskreft prøven? 9. Om gutter blir smittet kan de få kjønnsvorter og dø av de da? 10. Trenger jeg gå å bekymre meg for å få kreft og dø eller smitte andre med HPV viruset og de dør?

Besvart 12.08.2019 20:55
 

Svar
Hei

Om du har tatt celleprøver, vil du også få beskjed om du har celleforandringer og om du har HPV virus. 2. Det finnes over 40 forskjellige HPV virus, de fleste HPV virusene medfører ikke kreftrisiko eller celleforandringer. 3-4. Du kan derfor ha HPV virus uten å smitte noen og uten å få kjønnsvorter og uten å på noen måte være syk. Men, ja, noen HPV typer lager HPV infeksjponer som igjen lager kjønnsvorter og som kan smitte gjennom seksuell kontakt, uten kondom, og som videre kan utvikle seg til celleforandringer og kreftceller. 5. Gutter får sjeldnere kreft av HPV virus enn det jenter gjør. Man ønsker imidlertid også nå å vaksinere gutter mot HPV viruset.  6. Det er unødvendig å sjekke seg så ofte som hvert år fordi man idag forebygger ved å vaksinere unge jenter og i tillegg sjekker for kreft ved innkallinger hvert tredje år til celleprøver av kvinner. 
7. Dersom du har viruset, og celleforandringer som gjør at man får livmorhalskreft, kan man dø av det. 8.Dersom man har HPV virusinfeksjon som forårsaker celleforandringer, vil det i de aller fleste tilfeller bli oppdaget ved undersøklese. 9. Gutter kan bli smittet av kjønnsvorter, men dør i sjeldne tilfeller. 10. Du trenger ikke gå og engste deg for HPV viruset. snakk med helsesøster eller lege, for eksempel på Helsestasjon for ungdom, du kan fortsatt få vaksinere seg selv om du er blitt eldre. Lykke til. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

HPV virus

Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse