Hopp til hovedinnholdet

Så litt rødt i oppkastet. Er dette farlig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Dette er krise! Jeg er i syden, og drakk en del alkohol i går. Jeg er akkurat ferdig med en antibiotikakur. Jeg våknet på morgenen og hadde kramper i magen i tillegg til at jeg var kvalm. Jeg sovnet men våknet igjen, denne gangen så spydde jeg. Jeg hadde drukket en del vann etter alkoholen så det meste var derfor blankt. Det jeg la merke til var at i det jeg spydde var det noe rødt. Jeg tror det var klaser med blod. Kanskje en tskje til sammen. Er dette noe jeg burde bekymre meg over og skjekke. Eller bekymrer jeg meg unødvendig? Vil helst ikke fortelle til mamma og pappa. Håper på svar veldig fort. Er kjempebekymra.

Besvart 13.08.2019 15:51
 

Svar
Hei

Det er ikke uvanlig at det kommer litt blod i oppkastet. Spesielt om man kaster opp mye og ofte, om man kaster opp på tom mage - og etter at man har drukket alkohol. Blodet kommer som regel av bittesmå blodkar i slimhinnene, som sprekker når man kaster opp. 

Så lenge dette skjedde én gang (at du så blod), tror jeg ikke det er farlig. Om dette skjer flere ganger, bør du få sjekk av lege. 

Det at du kastet opp, tyder på at du har fått alkoholforgiftning. Da har man fått i seg mer alkohol enn kroppen tåler, og det er ikke bra eller sunt. Du er også litt ung til å drikke. 

Får du helseproblem som at du kaster opp e.l., synes jeg du bør fortelle foreldrene dine om det. Selv om de kanskje ikke blir glade for at du har drukket, vil de nok ønske å det, så de kan hjelpe deg når du trenger det. 

Men så lenge du føler deg bra igjen nå, og dette med blod i oppkastet ikke skjedde flere ganger, tror jeg altså ikke det er farlig. Du trenger ikke gå til lege med det, hvis du føler deg bedre nå. Er du i tvil, eller får du magesmerter eller føler deg verre, bør du oppsøke legevakten. Husk at leger er profesjonelle og har taushetsplikt. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse