Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk mensen i begynnelsen av 2019, når blir den regelmessig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15 år, straks 16. I begynnelsen av 2019 fikk jeg mensen for første gang, det varte i 4-5 dager. Så fikk jeg det ikke før 6 måneder senere cirka og da varte det i 5 dager. Nå er det 1 måned siden jeg fikk mensen for 2 gang og jeg er redd for at det ikke kommer og det går mange måneder mellom som det har gjort tidligere. Det er slitsomt å gå rundt med truseinnlegg hele tiden og være bekymret for at jeg skal få det hele tiden, spesielt på skolen. Hva skal jeg gjøre? Er det normalt at mensen ikke kommer jevnlig de første gangene , og evt når begynner den å komme jevnlig (altså en gang i måneden). Takk på forhånd.

Besvart 17.08.2019 21:15
 

Svar
Hei jente 15 år!

Det du beskriver er helt normalt, det er ganske vanlig at unge jenter har uregelmessig mens de første årene. De fleste får mer regelmessig mens etterhvert, men det er individuelt hvor lang tid det tar. Jeg forstår at det oppleves litt slitsomt, men det er ikke så mye du kan gjøre med det.

Hvis du fortsatt har svært uregelmessig mens når du har blitt 17 år, kan du ta det opp med fastlegen din. Du kan også snakke om mensen med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. 


Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse