Hopp til hovedinnholdet

BLir tett i nesen når jeg legger meg, hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med noe som er veldig rart, jeg sliter med at når jeg går og legger meg blir jeg tett i nesen og får ikkje puste med nesen. Og da tar jeg nese spray. Men jeg vil ikkje bli avhengig av det heller får jeg vet om noen som var avhengig av nesespray og hun fikk hull i den veggen som skiller neseborene. Så jeg lurer på hvordan kan jeg bli mindre tett i nesen når jeg legger meg? Uten og bruke nesespray? Takk på føre hand

Besvart 03.09.2019 12:45
 

Svar
Hei jente 13, og takk for at du srkiver til ung.no!

Jeg tror det er veldig lurt at du dropper nesesprayen. Nesespray skal helst ikke brukes mer enn 10-14 dager i strekk da man raskt kan bli avhengig, og få større problemer med nesetetthet enn da man starter.

Det er litt vanskelig å gi konkrete tips uten å vite hva som er årsaken til at du blir tett når du legger deg.

Når man legger seg ned blir det høyere trykk i vevet du har i nesen. Dette gjør at det utvider seg, og hos noen gir dette problemer med å puste med nesen. De fleste merker dette under og etter en forkjølelse, så blir det bedre i tiden etterpå.

Noen vanlige årsaker til dette kan være at nesen din har en litt annen oppbygning enn vanlig, at du har polypper i nesen, eller om du har store falske mandler. Polypper er ikke helt uvanlige i din alder.

Jeg tenker du burde ta kontakt med fastelge for en sjekk. Han eller hun kan eventuelt henvise deg videre til øre-nese-halslege om det blir nødvendig. Da kan man finne ut av hva som er årsaken i ditt tilfelle, og du kan får riktig behandling.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse