Hopp til hovedinnholdet

Er veldig redd for å få kreft i ung alder.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig redd for at jeg kommer til å få kreft i ung alder. Flere jeg kjenner har dødd av kreft, eller har kreft nå, og flere i moren min sin familie har hatt kreft. Jeg er jo frisk nå, bortsett fra at jeg har en betennelse, men jeg er kjemperedd for at jeg kommer til å få kreft i løpet av alderen 17-21.. Jeg har hatt veldig mye helseproblemer fra jeg var liten, og ettersom det er så mange jeg vet om som har kreft, så tror jeg det er noe av de tingene som gjør meg så redd. Jeg har også hatt detaljerte drømmer hvor jeg drømmer at jeg får kreft som 18-19 åring, og at jeg dør. Jeg føler liksom at jeg kommer til å få kreft, og det er en ordentlig fæl og ubehagelig tanke, for alt jeg vil er å være frisk og bidra til å gjøre noe godt for samfunnet. Jeg vil ikke dø som ung. Men jeg føler livet mitt kommer til å være kort. Hva kan jeg gjøre for å få slutt på denne utmattende og ubehagelige følelsen, og de dårlige tankene og drømmene? Takk på forhånd! Mvh, Gutt 17. år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung, gutt 17 år og deler dine tanker med oss.

Det er vondt og utmattende å ha det slik som du har det nå. Jeg er glad for at du søker hjelp.

Først og fremst er det viktig for deg å forstå hvorfor du får disse tankene. Det er ikke uvanlig at man som ung  får tanker om å ikke bli gammel og få et langt liv. Det er mye man har tenkt å gjøre og hva om det plutselig er slutt? Tanker om døden og at du drømmer om at du får kreft om 1-2 år og dør, kommer fordi du er bekymret.

Sjansen for at du som ung får kreft, er veldig liten og husk at flertallet av dem som får kreft blir helt friske.

Du er bekymret for egen helse fordi du hadde mye helseproblemer som liten og fordi du kjenner mange rundt deg som har eller har hatt kreft.

Kreft er ikke smittsom, og det er ikke slik at du får kreft fordi dere har mye kreft i familien.

For at du kan snu disse vonde tankene og følelsene du har, trenger du å snakke med noen om det som kan hjelpe deg til å få deg ut av dette tankemønsteret.

Du kan ta dette opp med fastlegen, og du kan snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom eller på skolen din.

Jeg tror at du vil oppleve at det hjelper å snakke med noen.

Ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kreft
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kreft