SVAR
Besvart 26.04.2016 11:24:35
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for at du skriver til ung.no.
Du forteller at du har svært dårlig selvtillit, føler at alt er stygt ved deg selv og at du ønsker å se annerledes ut. Dette gjør deg veldig trist og du er redd for å store problemer som en årsak til dette.
Jeg blir veldig lei meg når jeg leser dette. Jeg forstår at det må være vanskelig å være deg akkurat nå og at du ikke har det så bra. Uansett hvordan du ser ut, så er det å gå med sånne tanker over lengre tid vondt og vanskelig og kan i verste fall gi ganske alvorlige konsekvenser. Det er ikke bra å tenke på seg selv på en så negativ måte. Og kanskje er måten du ser på kroppen din på ikke så realistisk?!
Du skriver at du forstå at disse tankene ikke er bra for deg, og da er det bra at du ønsker hjelp til å endre de. Nå kan det kjennes ut som at alt er forferdelig og ikke blir bedre, men med litt hjelp vet jeg at det vil bli det.
Det første jeg vil si er: vær fornøyd med den kroppen du har! I tenårene forandres kroppen ganske mye, for i løpet av noen få år skal du forandres fra et barn til en voksen.
Det er helt vanlig å sammenlikne seg selv med andre, men da er det mange som ikke føler seg bra nok. Noen er også veldig opptatt av hva andre mener om seg selv. Har du tenkt på at andre også sammenlikner seg med deg?
Deter viktig å huske på at disse endringene tar tid. Hvis du føler deg litt rund eller feit, vil det ofte jevne seg ut og endre seg når du er ferdig utvokst. Det er derfor viktig å ha tålmodighet og ikke være så selvkritisk. Og følg med på utviklingen og vær stolt av det som skjer. Vær stolt av den flotte jenta du er!
Det er helt greit å trene og spise sunt for å ha energi, overskudd og føle seg vel. -Men hvor går grensen mellom det sunne og friske og det syke og skadelige? Vær bevisst på disse grensene og tenk gjennom hvordan du kan ta godt vare på deg selv og DIN kropp.
For å være få en sunn kropp, er det også viktig med et sunt kosthold. Du må få i deg nok energi for å orke å gjennomføre skolehverdagen og trening, og det er viktig å ikke spise for mye fett og usunn mat.
Tips til et sunt kosthold:
* spis frokost - gir energi og økt konsentrasjon.
* Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt om dagen, til sammen ca. 750 g.
* Vann er tørstedrikk – begrens brusdrikkingen. Magre melketyper er bra som drikke til brødmat og på kornblandinger.
* Spis regelmessige måltider, 4-5 ganger om dagen. Da får man jevn tilførsel av energi og viktige næringsstoffer. Det gjør det også lettere å holde seg unna småspising.
* Spise grove korn- og brødvarer.
* Velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør.
* Kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri.
Endre utseende.
Min erfaring som helsesøster, er at der man forsøker å gjøre så store endringer med ens eget utseende, så er det nesten garantert at du kommer til å bli skuffet. Grunnen til det er selvfølgelig at det skal så mye til for at du blir fornøyd, selv når du får til noen endringer. Om du hadde satt deg et mål om hvor mye du ønsker å gå ned for eksempel, og du hadde klart å nå det målet, så ville du sannsynligvis ikke bli fornøyd likevel. Sånn er det med alle de andre tingene du ønsker å endre og.
Når det er sagt, så tenker jeg at det som kan være av hjelp for deg, er rett og slett å få hjelp til å jobbe med å endre tankene dine. Endre tankene dine om deg selv, for å endre følelsene dine om deg selv. Det er ikke noe galt med deg eller kroppen din!
For å komme i gang med arbeidet med tankene dine og følelsene dine så tenker jeg at det kan være lurt å ta en tur til helsesøster på skolen din. Hun kan hjelpe deg å finne fram til metoder som kan gjøre at du får bedre og sunnere tanker rundt egen kropp og selvfølelse. Det er viktig å gjøre dette sammen med noen som kan gi deg råd og støtte, ikke gjør det på egenhånd.
Veldig ofte blir det bedre av å snakke om de vonde tingene og få hjelp til å sortere tanker og følelser. Vi helsesøstre sier det ofte fordi vi vet det kan hjelpe.
Her er det noen øvelser du kan gjøre med en gang, som kan bedre selvfølelsen din:
* Se deg i speilet og gi deg selv 3 positive komplementer hver dag.
* Si til deg selv at du er viktig og verdifull.
* Øv deg på å ta i mot komplementer fra andre.
* Gjør noe hyggelig hver eneste dag.
* Gi deg selv ros for det du får til og de målene du når.
* Vær en god venn for andre.
Du har vært hos psykolog, men nekter å dra dit en gang til.
Det er flott at du har vært hos en psykolog, men synd at du ikke følte at det hjalp og at du ikke vil tilbake. Har du tenkt på hvorfor du ikke vil tilbake?
Det er ikke alltid man føler at det hjelper etter første samtale, ofte må man gå flere ganger. Noen ganger kan det være at kjemien mellom psykolog og pasient ikke stemmer, og da kan det være lurt å bytte psykolog. Det er helt normalt.
Det er også helt vanlig å gå til psykolog. De siste 10 årene har antall barn under 18 år som går til psykolog tredoblet seg (Aftenposten.no). Det betyr at ganske mange barn og unge trenger hjelp av psykolog og at dette er veldig vanlig. Men kanskje ikke alle forteller det?
Jeg håper du får hjelp til det du sliter med og at du får det bedre med deg selv. Du er en verdifull person og verdt å ta vare på!
Jeg legger ved noen artikler om selvtillit, kroppsbilde, vennskap og hvem du kan snakke med, som kan være nyttig å lese.
Lykke til!
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?
Les mer
attach_file
Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:
Les mer
attach_file
Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Hverdagen går opp og ned for de fleste. Men hvis du føler deg nedfor over lang tid, er det viktig å ta tak i det. Her er noen råd.
Les mer
attach_file
Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?
Les mer