Hei
Takk for at du tar kontakt med oss.
Du har rett i at det ikke er uvanlig å være usikker på kroppen sin, spesielt når man er tenåring og kommer i puberteten. Kroppen forandrer seg på mange vis, og noen ganger kan man oppleve at man legger på seg fett raskere enn man vokser i høyden, for du skal jo strekke deg en god del de kommende årene.
Det er flott at du skriver at du ikke bryr deg om hva du veier, men du skriver at du allikevel føler deg tykk. Er du sikker på at du er tykk, eller er det bare kroppen som forandrer seg? Du kan gjerne lese mer om hva som skjer med kroppen i puberteten, kanskje du kjenner deg igjen i noe?
Jeg lurer på om du har snakket med noen om disse følelsene du kjenner på? Et familiemedlem, kamerat, helsesøster? Ofte hjelper det å snakke med noen om det, fordi sånne tanker kan være vanskelig å håndtere på egen hånd. Før du gjør noen som helst endringer, vil jeg råde deg til å snakke med noen voksne om dette, som kan være med på å bedømme om det er normale forandringer som skjer, eller om det er noe du bør ta tak i. Noen ganger kan det være litt vanskelig å snakke med voksne om sånne ting, så for å hjelpe deg i gang, vil jeg anbefale deg å lese denne artikkelen.
Du trener 4 dager i uken, det er kjempebra! For å få best mulig utbytte av trening er det viktig å ha et sunt og variert kosthold. Et sunt kosthold, med mye grønnsaker, vil også være med på å forebygge at man legger på seg mer fett enn det man skal gjennom vekst og utvikling. Jeg gir deg her noen tips.
Dette kjennetegner et sunt kosthold:
- Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med minst mulig sukker)
- Magre meieriprodukter (for eksempel ekstra lett melk, smøreoster, cottage cheese, magre yoghurter med minst mulig sukker, gulost)
- Magre kjøttprodukter (for eksempel kokt/røkt skinke, hamburgerrygg, kalkunpålegg, kylling som pålegg og middag, roastbeef, magre leverposteier, renskåret kjøtt)
- Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, fiskekaker, etc)
- 2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider.
- Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger i stedet for hardt smør.
Godteri, brus og snacks bør du ikke spise mer enn en dag i uken. Hvis du ønsker andre sunnere alternativ å kose deg med kan du velge oppskårede grønnsaker med kesamdip, fruktsalat, en smoothie eller lignende.
I tillegg er det viktig å ha et regelmessig måltidsmønster med 3-4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og evt kveldsmat) med maks 4 timers mellomrom, og 1-2 mellommåltider (f.eks. en frukt eller en yoghurt).
Er det noe du tenker du kan bli flinkere på? I så fall synes jeg du skal ta med deg det til samtale med en voksen. Helsesøster på skolen kan mye og er ofte en fin samtalepartner. En 13-åring trenger nok og riktig mat for å vokse og utvikle seg slik man skal, så ikke start opp med noen drastiske endringer uten veiledning fra en fagperson.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no