SVAR
Besvart 23.02.2018 11:43:42
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Du har helt rett i at kroppen sørger for at en vektnedgang stopper etter hvert. Det som skjer er at kroppen setter ned forbrenningen, fordi den prøver å unngå at du skal gå ytterligere ned i vekt. Som en følge av evolusjon så ønsker ikke kroppene våre at vi skal være slanke. De foretrekker at vi har ekstra fett lagret i tilfelle det skulle oppstå en sultkatastrofe. Det vet jo vi ikke kommer til å skje med oss her i Norge, men kroppene våre vet ikke det.
Når man går ned i vekt så iverksetter kroppen tiltak etter hvert for å bremse videre vektnedgang. Dette skjer gjennom økt mengde sulthormoner (man føler seg mer sulten) og redusert forbrenning. Det vil ikke hjelpe i det hele tatt å spise enda mindre mat, da blir bare forbrenningen enda lavere.
Det som fungerer best er nok å øke aktivitetsnivået gjennom dagen, fordi da øker forbrenningen også. Det betyr at man må få inn mer hverdagsaktivitet (gåturer, trapper, mindre stillesitting) og gjerne litt mer trening (helst tung styrke). I tillegg bør man øke matinntaket noe, man skal fortsatt ligge litt i underskudd, men ikke så mye som man har pleid. Etter en stund vil forhåpentligvis forbrenningen ha blitt høyere igjen og vektnedgangen fortsetter.
Du veier 85 kg, men skriver ikke hvor høy du er. Har du en høyde på 184 cm eller høyere, er du helt normalvektig nå, og trenger ikke nødvendigvis å gå mer ned i vekt. Her kan du regne ut hva som er normalt å veie.
Vær også oppmerksom på at når du føler deg 'ferdig' med vektnedgangen, så vil kroppen din fortsatt ønske at du skal gå opp igjen til det du veide før. Kroppen vil bruke 3-5 år på å godta din nye vekt. Så i en lang periode vil du ha lavere forbrenning og lettere legge på deg enn andre. Du må derfor sørge for et høyt aktivitetsnivå og sunt kosthold også etter vektnedgangen er over.
Jeg vil råde deg til å ta en tur innom fastlegen hvis du ikke allerede har gjort det. Når man går ned i vekt er det lurt å inkludere noen fagpersoner, og få litt hjelp og veiledning, samt måle status på vitaminer og mineraler for å være sikker på at man ikke får mangler av et lavere matinntak.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.
Les mer
attach_file
Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.
Les mer