Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg gå ned i vekt fort?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg har skikkelig kroppspress fordi heg har en venn som er 1.64cn høy og veier ca 46kg, men jeg er en jente som er 1.70cm høy og veier ca 51kg er det normalt? Jeg har lyst til å gå ned 6kg, men kan dere gi meg råd til hvordan jeg kan gå ned 6kg fort? Ikke skriv at jeg må snakke med helsesøster for det har jeg gjort!

Besvart 16.04.2018 14:56
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du stiller spørsmål til ung.no.

Det er ikke bra å sammenlikne seg med venner når det kommer til vekt, kropp og utseende. Vi er alle forskjellige individer som har ulike forutsetninger for hvordan kroppen vår ser ut. Det betyr at det er mye genene våre som bestemmer hvor høye vi skal bli, hvor mye vi veier osv.

Du og vennen din har ulik vekt, men dere har også ulik høyde, og det betyr at når man regner ut noe som heter kroppsmasseindeks (KMI), så havner dere nesten helt likt, fordi det er normalt at en person som er 170 cm veier noen kilo mer enn en person som er 164 cm høy. 

Når det er sagt så havner både du og vennen din i kategorien normalvekt. Det betyr at det er ingen grunn til at du skal slanke deg.

Her kan du lese hva som skjer med kroppen om man spiser for lite.

Det er fint å høre at du har snakket med helsesøster, men ettersom du fortsatt sammenlikner deg med vennen din, og ønsker å gå ned 6 kg, så virker det som at det ikke fungerte så bra? Har du noen andre du kan snakke med om dette? Foreldre, søsken, venner? 

Jeg fraråder deg på det sterkeste å slanke deg noe som helst, ettersom du har en helt normal vekt, og heller ligger litt i nedre område enn i øvre område for normalvekt., og vil derfor ikke gi noen råd for hvordan du kan gå ned 6 kg fort. Jeg håper du snakker med noen om kroppspresset du opplever, og klarer å innse at vi er forskjellige og vil se litt forskjellige ut. Det er ikke noe mål at vi skal være like alle sammen.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn