Hopp til hovedinnholdet

Har spist mye usunt den siste uka, kommer jeg til å bli tjukk?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er gutt 16 år. Jeg veier ca 74 kilo og er ca 190cm høy og jeg har spist litt mye usunt den siste uka og jeg lurer på om man blir tjukk vist jeg trener ca 4 ganger i uka? Føler at jeg kommer til å bli tjukk

Besvart 16.05.2018 18:10
 

Svar
Hei

Tusen takk for ditt spørsmål til ung.no!

Først kan jeg fortelle deg at den vekten du har nå er helt normal, så det skal du ikke bekymre deg for.

For å legge på seg så må man spise mer kalorier enn det kroppen trenger i flere dager over en lengre periode. Spiser man veldig usunt (og for mange kalorier) i noen dager, så vil man ikke legge på seg noe særlig fett av det. Hvis du fortsetter å spise usunt fremover, så kan det hende du legger på deg.

Man kan fint spise usunt én dag i uka uten å legge på seg.

Når man trener så øker man forbrenningen, og man tåler å spise mer uten å legge på seg. Kroppen trenger også mer næring når man trener, så det er bra å spise litt mer (men det bør helst være sunn mat).

Det man kan merke hvis man har spist mye raske karbohydrater (godteri, sukker, loff, boller o.l.) i en periode, er at man legger på seg litt vann, fordi karbohydrater binder vann. Dette forsvinner når man går tilbake til et sunt kosthold igjen.

Det er også andre ting som spiller inn på om man legger på seg, blant annet genetikk. Noen har veldig høy forbrenning, og tåler derfor å spise veldig mye usunt før de legger på seg. Man vet som regel om man er en person som kan spise mye før vekta endrer seg, eller om man legger på seg lett. Dette er noe man må prøve å ta litt hensyn til.

Det er flott å høre at du trener fire dager i uka, fortsett med det om du klarer, det er en veldig god investering i helsa di.

Hvis du ønsker å spise litt sunnere, legger jeg ved noen artikler som du kan se på som kan hjelpe deg på riktig vei.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn