Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 14 år som føler at jeg har lyst til å bli litt tynnere.

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg er en jente på 14 år som føler at jeg har lyst til å bli lit tynnere, eller i allefall holde på vekten jeg har.Jeg er 168 høy og veier mellom 59 og 60 kg på tom mage. Jeg er den sterkeste jenta i klassen, til og med sterkere enn noen av guttene, og jeg springer fortest av jentene, så jeg tror jeg har litt muskler. Men jeg kan tydelig se at lårene mine flommer over av fett når jeg f.eks setter meg på en stol eller på do når jeg tydelig kan se lårene mine. Ikke bare sånnlitt utover som de fleste har, men en hel del! Magen min er heller ikke fettfri, men om jeg trekker den in kan den se flat ut. Og mitt største problem: Rumpa mi står ut! Altfor mye ut. Hvordan blit jeg kvitt en slik utstående rumpe? Jeg skjemmes. PS: Rompa mi er ikke bred.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som du er en sprek og sterk jente. Din vekt er helt normal og ligger litt over gjennomsnittet, men godt innenfor "normalen".
Muskler veier mer enn fett og siden du har en muskuløs kropp, er vekten helt fin og du bør ikke bli tynnere, synes jeg.
Å holde vekten stabilt er en god ide og jeg støtter deg på det.
Hvordan kan du så klare å oppnå vektkontroll? Hemmeligheten er å holde en sunn livsstil. En sunn livsstil har mange fordeler, den gir deg ikke bare vektkontroll, men senker også risikoen for å utvikle en del livsstilssykdommer senere i livet, som hjerte- og karsykdom og sukkersyke (diabetes type 2).

Livsstil betyr hvordan man velger å leve livet sitt. Om man løper på tredemølle, om man drikker brus hver dag, om man røyker, om man spiser grønnsaker til middag, er handlinger du kan velge i livet ditt. Hva som er riktig eller galt er stadig et tema for diskusjon, men noe er mer riktig enn annet:
Man vet at en kombinasjon av et sunt, variert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er positivt for kroppen.
Ved å gjøre varige endringer i begge disse faktorene, som kan holde hele livet, kan du oppnå vektkontroll.

Du kan få mange tips i forhold til hva som er lurt å spise i vedlagt artikkel. Om du synes du har litt for mye fett på uheldige steder på kroppen, vil dette bli mindre når du følger kostrådene. I tillegg er det viktig med fysisk aktivitet hver dag, gjerne ca en time daglig.
At rompa står litt ut, tror jeg gutter synes er sexy.

God sommer:-)
 
Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn


Quiz: Hva vet du om tobakk? #2

Hva kalles tobakk i tyggeform?