Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg har fått herpes. Jeg har ikke har sex med noen. Tor jeg har sopp. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg tror dete er feil tema jeg har valgt Hei jeg er jente på 14 år som tror jeg har fåt herpes jeg har ikke har sex med noen jeg er usikker hvordan jeg fikk det Det er røde prikker ved sinav kjønnet som vokser seg støre jeg har lest lit og det ligner på herpes Vis det er herpes så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre er for red til og få til legen jeg Tror jeg også har soppinfeksjon enden til også jeg aner ikke hva jeg skal gjøre er det herpes?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er vanskelig å si om dette er herpes eller ikke. 
 
Hvis du har herpes-sår på munnen og så onanerer og bruker spytt, kan viruset smitte til kjønnet. Hvis du ikke har herpes på munnen, kan det ikke være herpes. 
 
Sopp er vanlig. Her er om sopp hentet fra Klara klok:
"Soppinfeksjon er ikke en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. Nesten alle kvinner vil få soppinfeksjon en eller annen gang i løpet av livet. Sopp er ikke farlig, men veldig vanlig. Grunnen til at det behandles er at det er plagsomt, og for at det ikke skal utvikle seg svie og smerter etter hvert.

Hva kommer det av?

I skjeden finnes det ulike bakterier (kalles også den naturlige floraen). Sopp er også en del av den naturlige floraen, og kan finnes overalt på kroppen (f. eks. på hud, i munn, i skjeden og på penis).

Vanligvis gir sopp ingen plager fordi våre egne bakterier holder den i sjakk. Hvis noe tar knekken på bakteriene kan sopp formere seg og gi symptomer.

Vi vet ikke så mye om hvorfor noen får plager med sopp i skjeden, mens andre ikke har plager med sopp i skjeden. Overdreven vasking, bruk av såper og bruk av antibiotika (f. eks mot urinveisinfeksjon) øker risikoen for plager. Grunnen er at vasking, såpe og antibiotika fjerner bakterier, men ikke sopp.

Noen få tilstander gir økt risiko for plager fra sopp. Dette gjelder dem med nedsatt immunforsvar, sukkersyke og gravide.

Symptomer/tegn

Den vanligste plagen er kløe. I tillegg har mange endret utflod. Utfloden blir gjerne hvit og klumpete, eller litt tørr. Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.

Behandling

Ikke alle trenger behandling. Hvis det er en ubalanse i skjeden, vil det ofte bli balanse igjen, om du lar underlivet være i fred.

Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden sammen med en krem. Dette får du kjøpt uten resept. Spør etter kombinasjonspakning mot sopp på apoteket. Det finnes flere merker, f.eks. Canesten eller Pevaryl, og alle virker like bra. I pakken er det en eller tre stikkpiller. Stikkpillene fører du inn i skjeden om kvelden (som en liten tampong), 3 kvelder på rad (hvis det bare er én stikkpille, blir det bare én kveld). Det er vanlig at du får litt rar utflod dagen etter pga rester av tabletten. Kremen skal du smøre på og gni litt inn i huden rundt skjedeåpningen, og ytterst i skjeden. Bruk kremen morgen og kveld til tuben er tom, eller maks 2 uker. Hvis du skal dusje, må du gjøre det før du smører på krem, så du ikke vasker den bort.

Hvis du har prøvd behandling med stikkpille og krem, og allikevel får plager på nytt, bør du gå til lege. For det første kan det være andre årsaker til at du har kløe og endret utflod. For det andre kan kremen og stikkpillene i seg selv gi plager som svie og sårhet, hvis du bruker det for ofte. Hvis legen finner ut at du har sopp kan det være du får beskjed om å forsøke stikkpiller og krem igjen, eller du får resept på en tablett. 

Andre råd

Det finnes mange råd ved sopp i skjeden, og mange av disse har ingen beviselig effekt. Yoghurt eller eddik i skjeden har ingen effekt. Melkesyretabletter som kan kjøpes reseptfritt på apoteket virker heller ikke. P-piller og annen prevensjon gir ikke økt risiko for sopp, og hva du spiser vil ikke gjøre det bedre eller verre.

Råd ved sopp:

  •        Ikke overdriv rensligheten, én vask om dagen er nok.
  • Ved dusjing skal vannet renne nedover, bruke ikke dusjhodet til å spyle skjeden eller få vann inn i skjeden.
  • Vask uten såpe (gjelder også intimsåpe). Dersom du føler at du må bruke et produkt, bruk parfymefri olje (f. eks. intimolje).
  • Bruk bind, ikke tamponger.
  • Unngå å bruke tettsittende undertøy som g-streng, men bruk heller boksere eller vanlig truse av bomull, i en periode.
  • Undertøyet skal du vaske for seg selv på 60 grader, uten tøymykner eller skyllemiddel. 

Hvis du trenger vurdering fra lege er ikke det noe å grue seg for. Leger er vant til alle slags problemer og snakker med ungdom hver dag om forskjellige utslett, kløe og andre tegn. Ta med utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager